ßßß
Surowce:- podgardle 2,5kg- boczek 0,7kg- wątroba 1,2kg- słonina 0,6kg- kasza manna 160gPrzyprawy:- pieprz 8g- majeranek 10g- ziele angielskie 4g- cebula surowa 200g- sól 15g/kgPodgardle, boczek, słoninę parzymy w temp. ok 75 stopni 1,45h.Wątrobę parzymy ok 15min w tej samej temp.Kaszę zaparzymy w 1 litrze rosołu z parzenia.Wszystko po ostygnięciu kroimy, a następnie rozdrabniamy najpierw cebulę, potem wątrobę, dalej boczek i podgardle oraz tłuszcz, dodajemy następnie sól i przyprawy, a na końcu sparzoną kasza.Rozdrabniamy 2-3 razy na maszynce do mięsa z sitkiem 3m. Nie kutrowałem tym razem i nie używałem blendera. Jest nieco bardziej gruboziarnista.Napełniamy jelita wieprzowe grube, takie jak na kiszkę ziemniaczana. Parzymy w wodzie o temp. ok 75stopni przez 45min.Po ostygnięciu do temp. poniżej 10 stopni podwędzamy ok 2h dymem o temp. max 35 stopni.Smacznegoniedziela, 16 września 2012, beiotpoleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisyMielonka z dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, soleniePolędwiczki z warchlakaPolędwica i szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z kaczkiDzika kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL Wood.nPisz blogzamów newsletter