Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Tuszonka słoikowa
Parówki dla dzieci »
Pasztetowa - smarowna
Surowce:- podgardle 2,5kg-
boczek 0,7kg- wątroba 1,2kg-
słonina 0,6kg-
kasza manna 160g
Przyprawy:-
pieprz 8g-
majeranek 10g-
ziele angielskie 4g-
cebula surowa 200g-
sól 15g/kgPodgardle,
boczek,
słoninę parzymy w temp. ok 75 stopni 1,45h.Wątrobę parzymy ok 15min w tej samej temp.
Kaszę parzymy w 1 litrze rosołu z parzenia.Wszystko kroimy, a następnie rozdrabniamy 3
razy na maszynce do
mięsa z sitkiem 3mm lub kutrujemy do momentu uzyskania gładkiej jednorodnej masy.Rozdrabniamy najpierw
cebulę,
potem wątrobę, dalej
boczek i podgardle oraz tłuszcz, dodajemy następnie
sól i
przyprawy, a na końcu sparzoną
kasza.Po skutrowaniu nadziewamy powstałą masą grubego jelita wieprzowe lub osłonki poliamidowe. Można też masę umieścić w słoikach typu WEK.Tak przygotowane wyroby parzymy w temp 75 stopni przez 45min.Słoiki pasteryzujemy w temp. 80 stopni przez 45min x 2dni.Mój produkt w stosunku do sklepowej
pasztetowej jest bardziej smarowny i mniej twardy. W smaku rewelacja, szczególnie ta
pasztetowa w jelitach ma fajny zapaszek po kilku dniach. Mniam.
Smacznegoponiedziałek, 09 listopada 2009, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter