ßßß
Przepis pochodzi z rosyjsko języcznych stron.Składniki:- Filety rybne (mogą być różne według upodobania - ja użyłam łososia) – ok. 300 g,- jajka na twardo - 2 szt.,- cebula - 1 szt.,- papryka (najlepsza czerwona) 1 szt.,- ser żółty (starkowany na grube wiórki) – ok. 200 g- ciasto francuskie – 2 duże prostokąty (można użyć gotowego)- grubość zależy od upodobań,- sól, pieprz, jajko do smarowania.PRZYGOTOWANIE:Pokrój filety rybne na paski przypraw pieprzem, solą i odstawić na ok. 15 minut.Drobno posiekaj cebulę i podsmaż na maśle na złoty kolor. (można tez bez podsmażania). Dodać do niej posiekane jajka. Dobrze wymieszać.Weź połowę przygotowanego ciasta francuskiego. Cienko rozciągnij i wykrój w w kształcie ryby i ułoży na blasze do pieczenia. Na brzegach ryby przyklei „na jajko” paski ciasta o szerokości 1-1,5 cm.Wnętrze „ryby” wypełnij, układając warstwami: pokrojoną rybę, jajka z cebulą, posiekana drobno paprykę i na wierzch starkowany ser.
Z pozostałego ciasta uformuj kółeczka (wykrawając je np. kieliszkiem) i układaj na wierz na kształt łusek rybich, smarując poszczególne kółka rozmąconym jajkiem. Z resztek ciasta uformuj ogon i głowę ryby. Całość posmaruj jajkiem.
Piec w rozgrzanym piecu 180 C, aż do całkowitego zrumienienia (około 40 minut).Wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić na ok. 10 minut. Potem można już konsumować.
Smacznegobenaponiedziałek, 26 grudnia 2011, beiotpoleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisyMielonka z dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, soleniePolędwiczki z warchlakaPolędwica i szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z kaczkiDzika kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL Wood.nPisz blogzamów newsletter