ßßß Cookit - przepis na Metka wieprzowa

Metka wieprzowa

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Kiełbasa polska wędzona z ...
Ryba zapiekana w cieście »
Metka wieprzowa
Składniki:
- mięso wieprzowe IIkl. tłuste (np boczek),
- mięso wieprzowe kl. III (błony, golonka, itp.),
- peklosól 20g/kg,
- cukier 2g/kg,
- pieprz naturalny 1,5g/kg,
- papryka słodka 1g/kg,
- osłonki białkowe lub celofanowe takie w których można potem wędzić,
Mięso kroimy w kostkę i każde peklujemy 24h. Następnie mielimy na sitku 3mm.
Mięso kl. III kutrujemy lub mielemy na sitku 3mm 3 razy. Mieszamy razem dokładnie i dodajemy pozostałe składniki.
Wymieszaną masą napełniamy ściśle osłonki. Osadzamy ok 1-2 dni w temp. lodówkowej czyli ok 6 stopni.
(Metka na pierwszym planie).
Wędzimy zimnym dymem przez 2 dni po ok. 6-8h.
Gotowe.
Smacznego
piątek, 16 grudnia 2011, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Komentarze
Ostatnie wpisy
Mielonka z dziczyzny – ...
Peklowanie zalewowe
Peklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i szynka z jelenia
Chlebek orkiszowy Wiesława
Mój prezent gwiazdkowy 2015
Pasztet myśliwego
Rosół z kaczki
Dzika kaczka wędzona
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2011/12/Metka-wieprzowa.html