ßßß
Składniki:- mięso wieprzowe IIkl. tłuste (np boczek),- mięso wieprzowe kl. III (błony, golonka, itp.),- peklosól 20g/kg,- cukier 2g/kg,- pieprz naturalny 1,5g/kg,- papryka słodka 1g/kg,- osłonki białkowe lub celofanowe takie w których można potem wędzić,Mięso kroimy w kostkę i każde peklujemy 24h. Następnie mielimy na sitku 3mm.
Mięso kl. III kutrujemy lub mielemy na sitku 3mm 3 razy. Mieszamy razem dokładnie i dodajemy pozostałe składniki.
Wymieszaną masą napełniamy ściśle osłonki. Osadzamy ok 1-2 dni w temp. lodówkowej czyli ok 6 stopni.
(Metka na pierwszym planie).Wędzimy zimnym dymem przez 2 dni po ok. 6-8h.Gotowe.Smacznegopiątek, 16 grudnia 2011, beiotpoleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisyMielonka z dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, soleniePolędwiczki z warchlakaPolędwica i szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z kaczkiDzika kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL Wood.nPisz blogzamów newsletter