ßßß
Składniki:- wieprzowina kl. I - 2kg,- wieprzowina kl. II - 3kg,- peklosól 19g/kg,- cukier 2g/kg,- pieprz naturalny 1,5g/kg,- majeranek 0,5g/kg,- czosnek 0,5g/kg- gorczyca 1g/kg,- jelita 32-36mm,Mięsa pociąć w kostkę i zapeklować 48h.
Następnie mięso kl. I i II rozdrobnić na sitku 13mm.
Wymieszać razem do uzyskania kleistości. Dodać przyprawy w trakcie mieszania. Napełnić ściśle kiełbaśnice. Podzieliłem w parki o długości ok 35cm.Osadzać ok 12-24h w temp. 10 stopni.
Wędzić zimnym dymem 2 x przez dwa dni do uzyskania barwy żółtobrązowej.Dosuszyć w pomieszczeniu o temp. 10-12 stopni.Smacznegopiątek, 16 grudnia 2011, beiotpoleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisyMielonka z dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, soleniePolędwiczki z warchlakaPolędwica i szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z kaczkiDzika kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL Wood.nPisz blogzamów newsletter