Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Śledzie Oli
Kiełbaski śniadaniowe proste »
Wcześnie już opisywany sposób wykonania:Składniki:-
boczek troszkę musi być tłusty, chude są kiepskie
smakowo,- peklosól 18-20g/kg,-
pieprz i
czosnek wg. uznania
Boczek tniemy na wąskie paski ok 6cm. Peklujemy na sucho ok 5 dni w lodówce. Następnie jedną część parzymy w wodzie o temp. ok 75 stopni do osiągnięcia wewnątrz ok. 70stopni i po tym zabiegu suszymy.Drugi
boczek do wędzenia na zimno wieszamy i osuszamy. Po wyschnięciu powierzchni
boczków wędzimy je
dymem o temp. do 40 stopni najlepiej jak się da tak ok 20 stopni. Ja wędzę co najmniej 8 h lub dłużej.
i tylko wędzony półsurowy:
aromat po takich zabiegach rewelacja. Który lepszy zależy od gustów
smakowych. Moje dzieciaki wolą ten półsurowy.Smacznego.piątek, 02 grudnia 2011, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter