ßßß
Składniki:- mięso z koguta kl. I 3kg (białe i ciemne),- mięso tłuste wieprzowe, np. boczek 1kg,- mięso z koguta kl. III 1kg (błony i ścięgna),- pieprz naturalny 1g/kg,- czosnek 2-3g/kg- osłonki białkowe 65mm- peklosól 17g/kg.Po pokrojeniu w kostkę mięso peklujemy na sucho 3dni.Mięso kl. I rozdrabniamy na szarpaku, wieprzowe na sitku 6mm, a kl. III na sitku 3mm i kutrujemy lub rozdrabniamy belenderem z dodatkiem przypraw.Dokładnie mieszamy i napełniamy osłonki białkowe wcześniej namoczone w zimnej wodzie (ok 20 min). Osłonki napełniamy ściśle, formujemy batony długości ok. 35cm.Osadzamy ok. 2h.Wędzimy dymem o temp ok. 70-80 stopni ok. 2, 2,5h.Parzymy w wodzie o temp ok. 75 stopni do uzyskania wewnątrz temp. ok. 70 stopni.Studzimy.Następnego dnia wędzimy dymem zimnym ok. 4h.Podsuszamy 1-2 tygodnie w temp ok. 10 stopni.Smacznego.poniedziałek, 30 maja 2011, beiotpoleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisyMielonka z dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, soleniePolędwiczki z warchlakaPolędwica i szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z kaczkiDzika kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL Wood.nPisz blogzamów newsletter