Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisuPasztet wg. Basi »
Kiełbasa a'la
żywiecka z koguta
Składniki:-
mięso z koguta kl. I 3kg (białe i ciemne),-
mięso tłuste wieprzowe, np.
boczek 1kg,-
mięso z koguta kl. III 1kg (błony i ścięgna),-
pieprz naturalny 1g/kg,-
czosnek 2-3g/kg- osłonki
białkowe 65mm- peklosól 17g/kg.Po pokrojeniu w kostkę
mięso peklujemy na sucho 3dni.
Mięso kl. I rozdrabniamy na szarpaku, wieprzowe na sitku 6mm, a kl. III na sitku 3mm i kutrujemy lub rozdrabniamy belenderem z dodatkiem przypraw.Dokładnie mieszamy i napełniamy osłonki
białkowe wcześniej namoczone w zimnej wodzie (ok 20 min). Osłonki napełniamy ściśle, formujemy batony długości ok. 35cm.Osadzamy ok. 2h.Wędzimy
dymem o temp ok. 70-80 stopni ok. 2, 2,5h.Parzymy w wodzie o temp ok. 75 stopni do uzyskania wewnątrz temp. ok. 70 stopni.Studzimy.Następnego dnia wędzimy
dymem zimnym ok. 4h.Podsuszamy 1-2 tygodnie w temp ok. 10 stopni.Smacznego.poniedziałek, 30 maja 2011, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter