ßßß Cookit - przepis na Kiełbasa cienka cielęca

Kiełbasa cienka cielęca

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Rolada cielęca
Okoń wędzony »
Kiełbasa cienka cielęca
Składniki:
- cielęcina kl. I z łopatki lub szynki 60%,
- wieprzowina II kl. 20%,
- cielęcina III kl. 20%,
- peklosól 17g/kg,
- kolendra 0,3g/kg
- gałka muszkatołowa 0,3g/kg,
- pieprz 1g/kg,
- jelita kal 28-30mm
Wszystkie mięsa pokroić w kostkę i zapeklować na sucho 48h.
Cielęcinę zmielić na sitku 4mm, wieprzowinę II kl. na sitku 8mm, cielęcinę kl. III na sitku 2-3mm i kutrować z dodatkiem zimnej wody lub lodu.
Wszystkie mięsa wymieszać razem dokładnie dodając przyprawy. Napełnić ściśle jelita. Osadzać ok 1h. Wędzić dymem o temp. ok 50 stopni do uzyskania złotej barwy, następnie dopiec do uzyskania wewnątrz kiełbasy temp. ok 70 stopni.
Smacznego
środa, 10 sierpnia 2011, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Ostatnie wpisy
Mielonka z dziczyzny – ...
Peklowanie zalewowe
Peklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i szynka z jelenia
Chlebek orkiszowy Wiesława
Mój prezent gwiazdkowy 2015
Pasztet myśliwego
Rosół z kaczki
Dzika kaczka wędzona
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2011/08/Kielbasa-cienka-cieleca.html