Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Rolada cielęca
Okoń wędzony »
Kiełbasa cienka cielęca
Składniki:-
cielęcina kl. I z
łopatki lub
szynki 60%,-
wieprzowina II kl. 20%,-
cielęcina III kl. 20%,- peklosól 17g/kg,-
kolendra 0,3g/kg-
gałka muszkatołowa 0,3g/kg,-
pieprz 1g/kg,- jelita kal 28-30mmWszystkie
mięsa pokroić w kostkę i zapeklować na sucho 48h.
Cielęcinę zmielić na sitku 4mm,
wieprzowinę II kl. na sitku 8mm,
cielęcinę kl. III na sitku 2-3mm i kutrować z dodatkiem zimnej
wody lub
lodu.Wszystkie
mięsa wymieszać razem dokładnie dodając
przyprawy. Napełnić ściśle jelita. Osadzać ok 1h. Wędzić
dymem o temp. ok 50 stopni do uzyskania złotej barwy, następnie dopiec do uzyskania wewnątrz
kiełbasy temp. ok 70 stopni.
Smacznegośroda, 10 sierpnia 2011, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter