ßßß Cookit - przepis na Pancetta affumicata rotolo [Włochy]

Pancetta affumicata rotolo [Włochy]

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Smalec z pomidorami
Boczek wędzony II »
Pancetta affumicata rotolo
czyli boczek wędzony dodatkowo zrolowany.
Składniki:
- boczek wieprzowy,
- peklosól 17-21g/kg,
- pieprz 2g/kg,
- czosnek do smaku jak kto lubi,
Boczek formujemy w kształcie prostokąta. Skurujemy - zdejmujemy skórę.
Peklujemy na sucho nacierając peklosolą. Czas peklowania od 2 do 7 dni.
Następnie rolujemy boczek, strona tłustszą na zewnątrz. Sznurujemy jak szynkę.
I tu najważniejsza zmiana: NAIPIERW PARZYMY NASTĘPNIE WĘDZIMY!!!
Parzymy w wodzie o temp. ok 75 stopni do osiągnięcia wewnątrz temp. ok. 70 stopni.
Wyjmujemy i wieszamy do ocieknięcia i wysuszenia powierzchni.
Wycieramy (osuszamy) powierzchnie boczku papierowymi ręcznikami.
Wędzimy ciepłym dymem temp. ok 40-50 stopni, do uzyskania jasno słomkowego koloru.
Studzimy lub zjadamy na ciepło.
Smacznego
piątek, 11 lutego 2011, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Ostatnie wpisy
Mielonka z dziczyzny – ...
Peklowanie zalewowe
Peklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i szynka z jelenia
Chlebek orkiszowy Wiesława
Mój prezent gwiazdkowy 2015
Pasztet myśliwego
Rosół z kaczki
Dzika kaczka wędzona
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2011/02/Boczek-pancetta-affumicata-Wlochy.html