Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Smalec z
pomidoramiBoczek wędzony II »Pancetta affumicata rotolo
czyli
boczek wędzony dodatkowo zrolowany.Składniki:-
boczek wieprzowy,- peklosól 17-21g/kg,-
pieprz 2g/kg,-
czosnek do smaku jak kto lubi,
Boczek formujemy w kształcie prostokąta. Skurujemy - zdejmujemy skórę.Peklujemy na sucho nacierając peklosolą. Czas peklowania od 2 do 7 dni.Następnie rolujemy
boczek, strona tłustszą na zewnątrz. Sznurujemy jak
szynkę.
I tu najważniejsza zmiana: NAIPIERW PARZYMY NASTĘPNIE WĘDZIMY!!!Parzymy w wodzie o temp. ok 75 stopni do osiągnięcia wewnątrz temp. ok. 70 stopni.
Wyjmujemy i wieszamy do ocieknięcia i wysuszenia powierzchni.Wycieramy (osuszamy) powierzchnie
boczku papierowymi ręcznikami.Wędzimy ciepłym
dymem temp. ok 40-50 stopni, do uzyskania jasno słomkowego koloru.Studzimy lub zjadamy na ciepło.
Smacznegopiątek, 11 lutego 2011, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter