ßßß
czyli boczek wędzony dodatkowo zrolowany.Składniki:- boczek wieprzowy,- peklosól 17-21g/kg,- pieprz 2g/kg,- czosnek do smaku jak kto lubi,Boczek formujemy w kształcie prostokąta. Skurujemy - zdejmujemy skórę.Peklujemy na sucho nacierając peklosolą. Czas peklowania od 2 do 7 dni.Następnie rolujemy boczek, strona tłustszą na zewnątrz. Sznurujemy jak szynkę.
I tu najważniejsza zmiana: NAIPIERW PARZYMY NASTĘPNIE WĘDZIMY!!!Parzymy w wodzie o temp. ok 75 stopni do osiągnięcia wewnątrz temp. ok. 70 stopni.
Wyjmujemy i wieszamy do ocieknięcia i wysuszenia powierzchni.Wycieramy (osuszamy) powierzchnie boczku papierowymi ręcznikami.Wędzimy ciepłym dymem temp. ok 40-50 stopni, do uzyskania jasno słomkowego koloru.Studzimy lub zjadamy na ciepło.
Smacznegopiątek, 11 lutego 2011, beiotpoleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisyMielonka z dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, soleniePolędwiczki z warchlakaPolędwica i szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z kaczkiDzika kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL Wood.nPisz blogzamów newsletter