ßßß Cookit - przepis na Boczek wędzony II

Boczek wędzony II

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Pancetta affumicata rotolo ...
Prasowanka skórkowa »
Boczek wędzony II
Niby normalny boczek, ale sposób jego wykonania który pierwszy raz zastosowałem powoduje, że naprawdę polecam wykonać go w trochę odwrotny sposób niż się przyjęło.
Składniki:
- boczek wieprzowy,
- peklosól 17-21g/kg,
- pieprz cytrynowy,
- czosnek ile kto lubi
Boczek oskórować. Natrzeć peklosolą i pieprzem i czosnkiem do smaku. Peklować na sucho 2 do 5 dni w lodówce.
Wyjąc z lodówki po peklowaniu i włożyć do wody o temp. ok. 75-78 stopni. Parzyć w wodzie o temp. ok. 75 stopni do osiągnięcia wewnątrz temp ok. 70 stopni. Następnie wyjąć i osuszyć powierzchnię, powiesić do ciepłej wędzarni. Wędzić dymem o temp ok. 40-50 stopni do osiągnięcia ciemno brązowego koloru.
Po wyjęciu studzić lub pałaszować na ciepło.
Odwrotny sposób wykonania polega na parzeniu, a następnie wędzeniu. Przyjęte jest, że wyroby najpierw się wędzi, a potem podpieka lub parzy. Zastosowana metoda powoduje, że boczek jest bardzo mięciutki i aromatyczny oraz ma większą trwałoś w porównaniu do parzonego w drugim etapie.
Naprawdę polecam.
Smacznego
piątek, 11 lutego 2011, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Komentarze
Ostatnie wpisy
Mielonka z dziczyzny – ...
Peklowanie zalewowe
Peklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i szynka z jelenia
Chlebek orkiszowy Wiesława
Mój prezent gwiazdkowy 2015
Pasztet myśliwego
Rosół z kaczki
Dzika kaczka wędzona
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2011/02/Boczek-wedzony-II.html