Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Pancetta affumicata rotolo ...Prasowanka skórkowa »
Boczek wędzony II
Niby normalny
boczek, ale sposób jego wykonania który pierwszy raz zastosowałem powoduje, że naprawdę polecam wykonać go w trochę odwrotny sposób niż się przyjęło.Składniki:-
boczek wieprzowy,- peklosól 17-21g/kg,-
pieprz cytrynowy,-
czosnek ile kto lubi
Boczek oskórować. Natrzeć peklosolą i
pieprzem i
czosnkiem do smaku. Peklować na sucho 2 do 5 dni w lodówce.Wyjąc z lodówki po peklowaniu i włożyć do
wody o temp. ok. 75-78 stopni. Parzyć w wodzie o temp. ok. 75 stopni do osiągnięcia wewnątrz temp ok. 70 stopni. Następnie wyjąć i osuszyć powierzchnię, powiesić do ciepłej wędzarni. Wędzić
dymem o temp ok. 40-50 stopni do osiągnięcia ciemno brązowego koloru.Po wyjęciu studzić lub pałaszować na ciepło.Odwrotny sposób wykonania polega na parzeniu, a następnie wędzeniu. Przyjęte jest, że wyroby najpierw się wędzi, a
potem podpieka lub parzy. Zastosowana metoda powoduje, że
boczek jest bardzo mięciutki i aromatyczny oraz ma większą trwałoś w porównaniu do parzonego w drugim etapie.Naprawdę polecam.Smacznegopiątek, 11 lutego 2011, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter