Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Kabanosy z
dziczyznyPasztet z jelenia »
Smalec z dzika

Składniki:- okrawki tłuszczu z dzika z przerostami
mięsa 80%-
boczek z dzika ok 20%-
cebula,-
pieprz,-
majeranek,-
jałowiec mielony,-
sólJeśli nie będziemy żałować
mięska i
boczku to
smalec będzie bardziej treściwy i smaczniejszy.
Boczek i tłuszcz zemleć na sitku 6mm.

Wkładamy do garnka i topimy.

Po stopieniu dodajemy
cebulkę pokrojoną w kostkę i czekamy, aż się zarumieni w tłuszczu.

Na koniec dodajemy
przyprawy i
sól do smaku.Przelewamy do słoiczków.

Odwracamy co pewien czas podczas stygnięcia, aby skwarki równomiernie rozłożyły sie w całej objętości.

Tak przygotowany
smalec po zastygnięciu można przechowywać w zimnej piwnicy lub lodówce nawet do 8-10 miesięcy. Sprawdzone.Smacznegosobota, 18 grudnia 2010, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter