ßßß Cookit - przepis na Smalec z dzika

Smalec z dzika

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Kabanosy z dziczyzny
Pasztet z jelenia »
Smalec z dzika
Składniki:
- okrawki tłuszczu z dzika z przerostami mięsa 80%
- boczek z dzika ok 20%
- cebula,
- pieprz,
- majeranek,
- jałowiec mielony,
- sól
Jeśli nie będziemy żałować mięska i boczku to smalec będzie bardziej treściwy i smaczniejszy.
Boczek i tłuszcz zemleć na sitku 6mm.
Wkładamy do garnka i topimy.
Po stopieniu dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę i czekamy, aż się zarumieni w tłuszczu.
Na koniec dodajemy przyprawy i sól do smaku.
Przelewamy do słoiczków.
Odwracamy co pewien czas podczas stygnięcia, aby skwarki równomiernie rozłożyły sie w całej objętości.
Tak przygotowany smalec po zastygnięciu można przechowywać w zimnej piwnicy lub lodówce nawet do 8-10 miesięcy. Sprawdzone.
Smacznego
sobota, 18 grudnia 2010, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Ostatnie wpisy
Mielonka z dziczyzny – ...
Peklowanie zalewowe
Peklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i szynka z jelenia
Chlebek orkiszowy Wiesława
Mój prezent gwiazdkowy 2015
Pasztet myśliwego
Rosół z kaczki
Dzika kaczka wędzona
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2010/12/Smalec-z-dzika.html