Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Majonez domowy
Salceson krwisty »Rolada lazdijajska
Jest to produkt pochodzenia Litewskiego i jest dość twarda za to smak ma słonawy o niezwykłym aromacie przypraw. W połowie XX wieku
golonkę wędzono i przechowywano, by w czasie by w czasie robót letnich przygo0towywać na niej zupy, lecz
mięso szybko się psuło. Aby poradzić sobie z tym problemem, zaczęto robić roladę.Roladę podaje się krojoną w jak najcieńsze plastry i podaje na desce z warzywami,
chlebem i
chrzanem.Składniki:-
golonka wieprzowa,- peklosól,-
sól,-
pieprz,-
czosnek,-
kolendraoraz materiały pomocnicze:- siatka wędliniarska,- folia celulozowazamiast gazy, którą kiedyś używano do takiego wyrobu.
Z
golonki zdejmujemy, odcinając skórę.
Wycinamy kośc.
Mięso z
golonki kroimy w drobną kostkę.
Pokrojone
mięso peklujemy na sucho przez 24h dąjc 17g peklosoli, na kg
mięsa dodając
przyprawy wg. uznania. Skórę nacieramy
solą z obu stron.Następnie
mięsem napełniamy skórę z
golonki. Nie za dużo, tyle
mięsa ile zostało po wycięciu kości. W trakcie parzenia skóra zmniejszy rozmiar.
Zawijamy produkt w gazę lub jak ja to zrobiłem w folię celulozową.
Wkładamy do siatki wędliniarskiej.
I wędzimy
dymem ciepłym co najmniej 8h (w oryginale jest 24h w wędzarni podwórkowej).
Następnie parzymy ok 4h (w oryginale jest 2h, ale rolada będzie bardzo twarda) w temp ok 80stopni.
Następnie ciepłą roladę prasujemy. JA użyłem do tego dwóch garnków ze związnymi rączkami, jak na foto. Do górnego wlałem
wodę.
Po ostygnięciu rolada gotowa.Smacznegoniedziela, 13 czerwca 2010, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter