Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Kiełbasa myśliwska z dzika
Kiełbasa a »

Skałdniki:-
mięso z
szynek i
łopatki,
polędwica,
polędwiczki małe, ogonówka- peklosól-
czosnek,-
jałowiec-
zioła prowansalskie-
papryak,-
pieprz,-
ziele angielskie,- zestaw przypraw do
szynkowej,- bawełna- siatkiWycięte i ukształtowane kawałki
mięs peklujemy prze okres 7 dni w solance o stęrzeniu 10% z nastrzykiem 15%. Peklowanie musi odbywac się w temp. do 6 stopni.Do solanki dodajemy
zioła:
jałowiec,
ziele angielskie,
pieprz,
czosnek,Po tym okresie wyjmujemy
mięsa z solanki i wiesamy do ocieknięcia na okres 24h w temp. 6 stopni.W zależności od upodobań możemy
mięsa włożyć do siatek lub wędzić na haku lub sznurku bawełnianym.Przed wędzeniem wilgotne powierzchnie wyrobów można natrzeć
ziłami prowansalskimi,
papryką, jałowcem.Wędzimy 8h w ciepłym
dymie do uzyskania odpowiedniego koloru.Następnie parzymy w wodzie o temp. 75-78 stopni do uzyskania wewnątrz każdego wyrobu temp. ok 70 stopni. Studzimy i delektujemy się wyrobem.
Szynka z jelenia nacierana
ziłami prowansalskimiWycięte i ukształtowane kawałki
mięs peklujemy prze okres 7 dni w solance o stężeniu 10% z nastrzykiem 15%. Peklowanie musi odbywać się w temp. do 6 stopni.Do solanki dodajemy
zioła:
jałowiec,
ziele angielskie,
pieprz,
czosnek,Po tym okresie wyjmujemy
mięsa z solanki i wieszamy do ocieknięcia na okres 24h w temp. 6 stopni.W zależności od upodobań możemy
mięsa włożyć do siatek lub wędzić na haku lub sznurku bawełnianym.Przed wędzeniem wilgotne powierzchnie wyrobów można natrzeć
ziłami prowansalskimi,
papryką, jałowcem.Wędzimy 8h w ciepłym
dymie do uzyskania odpowiedniego koloru.Następnie parzymy w wodzie o temp. 75-78 stopni do uzyskania wewnątrz każdego wyrobu temp. ok 70 stopni. Studzimy i delektujemy się wyrobem.Można następnego dnia wędzić drugi raz
dymem zimnym ok 2h w celu nadania aromatu. Nie wędzić
dymem ciepłym bo wysuszymu wyroby.
Szynka z jelenia nacierana
ziłami prowansalskimi

Polędwica z jelenia nacierana
papryką
Szynki z jelenia
Polędwiczki z jelenia

Dzikie wyroby

Smacznegopiątek, 19 marca 2010, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlakaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter