ßßß Cookit - przepis na Parówki dla dzieci

Parówki dla dzieci

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Pasztetowa - smarowna
Łosoś wędzony i nie tylko »
Parówki dla dzieci wieprzowo-wołowe
Jak wiadomo parówki dostępne w sklepach są marnej jakości, a często występują w jadłospisie naszych milusińskich.
Przedstawione parówki są wyrobem bez porównania lepszym i zdrowszym od wyrobów sprzedawanych pod nazwą parówki. Parówki te, to rodzaj drobno rozdrobnionej kiełbasy zawierającej blisko 60% mięsa. Takiego udziału mięsa są dobre produkty sprzedawane w sklepach pod nazwą kiełbasy.
Surowce:
- wieprzowina I z szynki - 1kg
- wieprzowina II łopatka - 0,8kg
- wieprzowina IIB boczek odkostniony bez skóry) - 1kg
- wołowina kl. I - 1kg
- tłuszcz (podgardle skórowane) - 0,5kg
Dodatki:
- lód 25% wsadu mięsnego
- mleko w proszku 2% wsadu mięsnego
- peklosól 17g/kg mięsa
- pieprz biały 1,2g/kg wsadu mięsnego
- cukier 1g/kg wsadu mięsnego
- gałka muszkatołowa 0,5g/kg wsadu mięsnego
- papryka słodka 0,5g/kg wsadu mięsnego
Wszystkie rodzaje mięsa należy zapeklować na sucho przez 48h.
Następnie mięsa mielemy (nie mieszając poszczególnych rodzajów) na sitku 8mm i wkładamy do zamrażarki celem dużego schłodzenia do temp bliskiej zera (nie zamrażamy!!!).
Schłodzone mięsa z lewej szynk+łopatka+wołowina z prawej podgardle i boczek.
Mięso pokrojone w kostkę schłodzone mięso poddajemy rozdrabnianiu:
Rozdrabniana masa mięsna miała temp. ok 2 stopnie po kutrowaniu:
Schłodzony tłuszcz pokrojony w kostkę i boczek poddajemy rozdrabnianiu:
Rozdrabniana masa tłuszczowa miała temp. ok 2 stopnie po kutrowaniu:
Rozdrobnioną masę tłuszczową i mięsną mieszamy z wszystkimi dodatkami:
Napełniamy masą osłonki poliamidowe 19mm. Ja wykorzystuję do tego nadziewarkę. W domowych warunkach trzeba poradzić sobie przy użyciu standardowej maszynki do mielenia mięsa z odpowiednio cienkim lejkiem.
Parówki poddajemy osadzaniu przez ok. 1h:
Następnie parówki wędzimy przez ok 1h w temp 30stopni:
Obwędzone parówki parzymy w wodzie o temp ok 70-72 stopni przez ok. 10 min, tak aby nie nastąpił podciek wodą i tłuszczem:
Teraz należy parówki szybko schłodzić w garnku z zimną wodą o temp. kilku stopni.
Tak wygląda wyrób gotowy do konsumpcji:
Smacznego
poniedziałek, 09 listopada 2009, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Ostatnie wpisy
Mielonka z dziczyzny – ...
Peklowanie zalewowe
Peklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i szynka z jelenia
Chlebek orkiszowy Wiesława
Mój prezent gwiazdkowy 2015
Pasztet myśliwego
Rosół z kaczki
Dzika kaczka wędzona
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2009/11/Parowki-dla-dzieci.html