Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Pasztetowa - smarowna
Łosoś wędzony i nie tylko »
Parówki dla dzieci wieprzowo-wołoweJak wiadomo
parówki dostępne w sklepach są marnej jakości, a często występują w jadłospisie naszych milusińskich.Przedstawione
parówki są wyrobem bez porównania lepszym i zdrowszym od wyrobów sprzedawanych pod nazwą
parówki.
Parówki te, to rodzaj drobno rozdrobnionej
kiełbasy zawierającej blisko 60%
mięsa. Takiego udziału
mięsa są dobre produkty sprzedawane w sklepach pod nazwą
kiełbasy.

Surowce:-
wieprzowina I z
szynki - 1kg-
wieprzowina II
łopatka - 0,8kg-
wieprzowina IIB
boczek odkostniony bez skóry) - 1kg-
wołowina kl. I - 1kg- tłuszcz (podgardle skórowane) - 0,5kgDodatki:-
lód 25% wsadu
mięsnego-
mleko w proszku 2% wsadu
mięsnego- peklosól 17g/kg
mięsa-
pieprz biały 1,2g/kg wsadu
mięsnego-
cukier 1g/kg wsadu
mięsnego-
gałka muszkatołowa 0,5g/kg wsadu
mięsnego-
papryka słodka 0,5g/kg wsadu
mięsnegoWszystkie rodzaje
mięsa należy zapeklować na sucho przez 48h.Następnie
mięsa mielemy (nie mieszając poszczególnych rodzajów) na sitku 8mm i wkładamy do zamrażarki celem dużego schłodzenia do temp bliskiej
zera (nie zamrażamy!!!).Schłodzone
mięsa z lewej szynk+łopatka+wołowina z prawej podgardle i
boczek.
Mięso pokrojone w kostkę schłodzone
mięso poddajemy rozdrabnianiu:

Rozdrabniana masa
mięsna miała temp. ok 2 stopnie po kutrowaniu:

Schłodzony tłuszcz pokrojony w kostkę i
boczek poddajemy rozdrabnianiu:

Rozdrabniana masa tłuszczowa miała temp. ok 2 stopnie po kutrowaniu:

Rozdrobnioną masę tłuszczową i
mięsną mieszamy z wszystkimi dodatkami:

Napełniamy masą osłonki poliamidowe 19mm. Ja wykorzystuję do tego nadziewarkę. W domowych warunkach trzeba poradzić sobie przy użyciu standardowej maszynki do
mielenia mięsa z odpowiednio cienkim lejkiem.
Parówki poddajemy osadzaniu przez ok. 1h:Następnie
parówki wędzimy przez ok 1h w temp 30stopni:

Obwędzone
parówki parzymy w wodzie o temp ok 70-72 stopni przez ok. 10 min, tak aby nie nastąpił podciek
wodą i tłuszczem:

Teraz należy
parówki szybko schłodzić w garnku z zimną
wodą o temp. kilku stopni.Tak wygląda wyrób gotowy do konsumpcji:Smacznegoponiedziałek, 09 listopada 2009, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter