Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Parówki dla dzieci
Kiełbasa świąteczna Chefa »
Łosoś wędzony
Składniki:- filety
łososia lub
łosoś w całości-
sól kamienna nie jodowana 50g/litr
wody-
pieprz,-
listek laurowyW przypadku zakupu
łososia w całości należy go odpowiednio wy filetować.

Dość dobry sposób pokazany jest tu:http://www.youtube.com/watch?v=hLbsADwTxUIFilety
łososia pokroić na paski o szerokości ok. 6-8cm.

W wodzie rozpuścić
sól w ilości ok. 50g/1litr
wody. Solanki potrzeba tyle, aby płaty
łososia były całkowicie zanurzone i pływały swobodnie, bez ścisku. Dodać 1,2g/litr
wody pieprzu i kilka listków laurowych.Paski
łososia włożyć do solanki i odstawić w chłodne miejsce ok. 5-6 stopni na okres ok. 18h. Po wyjęciu z solanki płaty osuszyć w przewiewnym miejscu przez ok. 2-3h do całkowitego wyschnięcia powierzchni
ryby.

Wysuszone paski
łososia układamy na siatkach i wędzimy
dymem o temp. ok 50-60 stopni przez okres ok 4h do momentu uzyskania odpowiedniej barwy.

Podobnie postępując można wędzi inne rodzaje ryb.
Ryby do wędzenia musza być tłuste. W przeciwnym razie będą suche. Zasada jest tak, że im cieńsza
ryba, tym niej ją solimy i krócej wędzimy. Grubsze
ryby i wjększe należy dłużej wędzić, a tłuste można lekko i krótko podpiec w temp ok 70-80 stopni.
Flądra:
Halibut:
Tołpyga:

Jesiotr:

karp,

Smacznegoponiedziałek, 16 listopada 2009, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter