Wykonanie


Bajaderki (Ziemniaczki) to jedne z prostszych "
ciastek" głównie przygotowywanych z resztek ciast. Bajaderki z poniższego przepisu wychodzą mięciutkie, wilgotne, aromatyczne i przepyszne w smaku. Ziemniaczki możemy obtoczyć wiórkami kokosowymi, posiekanymi
orzechami lub po prostu
kakao albo
cukrem pudrem. Do środka możemy również dodać drobno posiekane
bakalie.

360 g ciasta
biszkoptowego (najlepiej lekko podsuszonego)75 g
herbatników
1/3 szklanki
mleka1/3 szklanki
cukru pudruok. 100 g
konfitury wiśniowej (lub
dżemu)50 g
masła50 g
czekolady gorzkiejczubata łyżka
kakaowiórki kokosowedrobno posiekane
orzechyBajaderki (Ziemniaczki) - Sposób przygotowania:
Mleko podgrzewamy wraz z
masłem i
cukrem pudrem. Następnie dodajemy
czekoladę oraz
kakao i nadal podgrzewamy do rozpuszczenia składników (nie gotujemy).Ciasto
biszkoptowe szatkujemy (najlepiej w food procesorze).
Herbatniki kruszymy na "piasek".Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy
konfiturę wiśniową i miksujemy (najlepiej w food procesorze) do otrzymania gładkiej konsystencji.Z powstałej masy formujemy kuleczki, które następnie obtaczamy w wiórkach
kokosowych lub posiekanych orzechach. Gdyby masa okazała się zbyt rzadka wystarczy umieścić ją w lodówce do schłodzenia (lub dodać więcej
herbatników) i dopiero wtedy formować bajaderki.















