ßßß

Bajaderki (Ziemniaczki) to jedne z prostszych "ciastek" głównie przygotowywanych z resztek ciast. Bajaderki z poniższego przepisu wychodzą mięciutkie, wilgotne, aromatyczne i przepyszne w smaku. Ziemniaczki możemy obtoczyć wiórkami kokosowymi, posiekanymi orzechami lub po prostu kakao albo cukrem pudrem. Do środka możemy również dodać drobno posiekane bakalie.
360 g ciasta biszkoptowego (najlepiej lekko podsuszonego)75 g herbatników
1/3 szklanki mleka1/3 szklanki cukru pudruok. 100 g konfitury wiśniowej (lub dżemu)50 g masła50 g czekolady gorzkiejczubata łyżka kakaowiórki kokosowedrobno posiekane orzechyBajaderki (Ziemniaczki) - Sposób przygotowania:Mleko podgrzewamy wraz z masłem i cukrem pudrem. Następnie dodajemy czekoladę oraz kakao i nadal podgrzewamy do rozpuszczenia składników (nie gotujemy).Ciasto biszkoptowe szatkujemy (najlepiej w food procesorze). Herbatniki kruszymy na "piasek".Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy konfiturę wiśniową i miksujemy (najlepiej w food procesorze) do otrzymania gładkiej konsystencji.Z powstałej masy formujemy kuleczki, które następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych lub posiekanych orzechach. Gdyby masa okazała się zbyt rzadka wystarczy umieścić ją w lodówce do schłodzenia (lub dodać więcej herbatników) i dopiero wtedy formować bajaderki.











