Wykonanie


Urocze babeczki o delikatnym, rozpływającym się w ustach spodzie z aksamitnym budyniowym kremem oraz dekoracją z pianek marshmallow to połączenie idealnie ze sobą komponujące. Babeczki ze ślicznymi kwiatuszkami tworzą przepyszne mini wypieki, którym nie sposób się oprzeć. Babeczki idealne na wiosenny lub letni deser, a także ciekawa propozycja na przyjęcia dla dziewczynek lub nawet Wielkanocny stół.


Wiosenne Babeczki - Kwiatuszki z Marshmallows - S kładniki (ok. 1 4 babeczek):
Ciasto:
3
jajka150 g
mąki150 g
masła w temperaturze pokojowej
150 g
cukrułyżeczka
proszku do pieczeniacukier waniliowy (16 g)
szczypta
soli
ok. 1-2 łyżki
cukru pudru (opcjonalnie)
Krem:
500 ml
mlekałyżka
mąki pszennejbudyń waniliowy (lub
śmietankowy)
1/3 szklanki
cukruok. 100 g
masłaok. 150 g pianek marshmallow
garść lentilków (smarties lub innych kolorowych draży)
Masa:
Do miski odlewamy ok. pół szklanki
mleka i dodajemy
budyń oraz
mąkę - dokładnie mieszamy.
Resztę
mleka gotujemy wraz z
cukrem, a następnie dodajemy rozrobiony
budyń. Ciągle mieszając gotujemy do zgęstnienia masy - całkowicie studzimy.
Masło miksujemy na jasną, puszystą masę i ciągle miksując stopniowo dodajemy po łyżce budyniu.
Gotową masę umieszczamy w lodówce do momentu lekkiego stężenia.
Ciasto:
Wszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową.
Mąkę przesiewamy wraz z
proszkiem do pieczenia i
solą.
Masło miksujemy razem z
cukrem i
cukrem waniliowym. Ciągle miksując stopniowo dodajemy po jednym
jajku (po każdym wbiciu miksujemy minimum minutę - w przeciwnym razie ciasto może się ściąć).
N astępnie partiami ciągle miksując dodajemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Formę do pieczenia muffinów wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do ok. 2/3 wysokości.
Pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni przez ok. 20-25 minut (w zależności od wielkości babeczek) - do zrumienienia. Studzimy.
Wierzch każdej babeczki smarujemy niedużą ilością kremu.
Pianki marshmallow kroimy wzdłuż na ok. 4 części (można do tego celu użyć nożyczek).
Na każdej babeczce układamy porcje marshmallow tworząc kształt kwiatu. Na środku umieszczamy po jednym lentilku.











źródło inspiracji: zszywka.pl