ßßß

Urocze babeczki o delikatnym, rozpływającym się w ustach spodzie z aksamitnym budyniowym kremem oraz dekoracją z pianek marshmallow to połączenie idealnie ze sobą komponujące. Babeczki ze ślicznymi kwiatuszkami tworzą przepyszne mini wypieki, którym nie sposób się oprzeć. Babeczki idealne na wiosenny lub letni deser, a także ciekawa propozycja na przyjęcia dla dziewczynek lub nawet Wielkanocny stół.
Wiosenne Babeczki - Kwiatuszki z Marshmallows - S kładniki (ok. 1 4 babeczek):Ciasto:3 jajka150 g mąki150 g masła w temperaturze pokojowej150 g cukrułyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowy (16 g)szczypta soli
ok. 1-2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)Krem:500 ml mlekałyżka mąki pszennejbudyń waniliowy (lub śmietankowy)1/3 szklanki cukruok. 100 g masłaok. 150 g pianek marshmallowgarść lentilków (smarties lub innych kolorowych draży)Masa:Do miski odlewamy ok. pół szklanki mleka i dodajemy budyń oraz mąkę - dokładnie mieszamy.Resztę mleka gotujemy wraz z cukrem, a następnie dodajemy rozrobiony budyń. Ciągle mieszając gotujemy do zgęstnienia masy - całkowicie studzimy.Masło miksujemy na jasną, puszystą masę i ciągle miksując stopniowo dodajemy po łyżce budyniu.Gotową masę umieszczamy w lodówce do momentu lekkiego stężenia.Ciasto:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i solą.Masło miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Ciągle miksując stopniowo dodajemy po jednym jajku (po każdym wbiciu miksujemy minimum minutę - w przeciwnym razie ciasto może się ściąć).N astępnie partiami ciągle miksując dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę do pieczenia muffinów wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do ok. 2/3 wysokości.Pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni przez ok. 20-25 minut (w zależności od wielkości babeczek) - do zrumienienia. Studzimy.Wierzch każdej babeczki smarujemy niedużą ilością kremu.Pianki marshmallow kroimy wzdłuż na ok. 4 części (można do tego celu użyć nożyczek).Na każdej babeczce układamy porcje marshmallow tworząc kształt kwiatu. Na środku umieszczamy po jednym lentilku.









źródło inspiracji: zszywka.pl