Wykonanie

Czekoladki - m ało kto ich nie lubi, a pojęcie "domowe
czekoladki" brzmi niezwykle zachęcająco i myślę, że nawet antyfani pralinek się nimi skuszą.Pojęcie "domowe"
czekoladki z "domowym" marcepanem brzmi jeszcze dumniej co sprawia, że tym bardziej nie sposób im się oprzeć.
Gorzka czekolada, której
serce stanowi marcepan, a wierzch zdobią pokruszone
migdały to połączenie niemal idealne i przede wszystkim reprezentujące świąteczne smaki -
czekoladki znakomite na Boże Narodzenie.Marcepan:100 g
migdałów
ok. 10-15 ml
rumu lub
wódki (w wersji dla dzieci - zastąpić
wodą)80 g
cukru pudrukilka kropel
aromatu migdałowego100 g
gorzkiej czekoladyok. 50 g
płatków migdałówponadto:silikonowa forma do
czekoladek
Migdały zalewamy wrzącą
wodą i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie obieramy je i osuszamy.
Migdały chwilę podprażamy na suchej patelni do leciutkiego zarumienienia - studzimy, a następnie mielimy.Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dokładnie wyrabiamy (ręcznie lub w food procesorze). Początkowo masa będzie się mocno lepić, dlatego potrzeba cierpliwości do jej wyrobienia. Marcepan jest gotowy w momencie otrzymania konsystencji plasteliny. Jeżeli masa okaże się za bardzo klejąca dodajemy
cukier puder, jeśli natomiast zbyt sucha dodajemy niewielką ilość
wody.

Połamaną
czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej, a następnie smarujemy nią foremki na
czekoladki (cienką warstwą np. za pomocą pędzelka)*. Formę umieszczamy w zamrażalniku na ok. 10-15 minut. Następnie smarujemy drugą warstwą
czekolady i znów wkładamy do zamrażalnika na kolejne 10-15 minut. W razie konieczności czynność powtórzyć. Następnie do foremek wykładamy porcje marcepanu, zostawiając miejsce na zalanie
czekoladą.Roztopioną
czekoladę wlewamy do foremek i wygładzamy za pomocą noża lub szpatułki. Odstawiamy do zastygnięcia.Gotowe
czekoladki ostrożnie wyjmujemy z formy silikonowej.Wierzch
czekoladek smarujemy cienką warstwą roztopionej
czekolady i od razu posypujemy wcześniej posiekanymi i podprażonymi na suchej patelni
płatkami migdałów.*foremki możemy posmarować bardzo cienką warstwą
oleju lub
masła - wtedy łatwiej odejdą od formy






