ßßß Cookit - przepis na Domowy marcepan

Domowy marcepan

nazwa

Wykonanie

No cóż kupny jest drogi, a i do końca nie wierze w całkowity skład napisany na etykiecie, chyba że pochodzi naprawdę z dobrego źródła. A i domowy jest bardziej smaczny i szybko się go robi. Można go przechowywać szczelnie owinięty folią spożywczą w lodówce do kilku tygodni. Ja zrobiłam go po raz pierwszy i jestem bardzo zadowolona z efektu. Przepis pochodzi ze strony Domowe.Wypieki.pl.
Polecam bo przepis jest fantastyczny, a ja będę potrzebować dużo marcepanu w nadchodzących przepisach świątecznych :). Mi z przepisu wyszło 522 g, zamiast wody różanej użyłam ciemnego rumu 50 %.
Składniki :
250 g migdałów
250 g cukru pudru
30 ml wody różanej lub likieru amaretto lub ciemnego rumu
1/2 łyżeczki olejku migdałowego
Opis wykonania :
1. Migdały musimy zalać gorącą woda i odstawić na min. 5 minut, u mnie skleroza zapomniałam o nich i moczyły się ponad 30 :D, ale za to jak cudnie odchodziła skórka. Obrane migdały osuszamy i rozdrabniamy w melakserze nie używamy maszynki do mielenia !!!, aż w masie nie będziemy wyczuwać kawałeczków migdałów i masa będzie się poddawać lepieniu.
2. Następnie dodajemy cukier puder, rum i aromat ugniatamy w robocie, aż masa będzie zwarta i gładka. Gotową wykorzystujemy od razu lub przechowujemy dobrze owiniętą folią spożywczą w lodówce :).
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2013/10/domowy-marcepan.html