Wykonanie
No cóż kupny jest
drogi, a i do końca nie wierze w całkowity skład napisany na etykiecie, chyba że pochodzi naprawdę z dobrego źródła. A i domowy jest bardziej smaczny i szybko się go robi. Można go przechowywać szczelnie owinięty folią spożywczą w lodówce do kilku tygodni. Ja zrobiłam go po raz pierwszy i jestem bardzo zadowolona z efektu. Przepis pochodzi ze strony Domowe.Wypieki.pl.Polecam bo przepis jest fantastyczny, a ja
będę potrzebować dużo marcepanu w nadchodzących przepisach świątecznych :). Mi z przepisu wyszło 522 g, zamiast
wody różanej użyłam ciemnego
rumu 50 %.
Składniki :250 g
migdałów250 g
cukru pudru30 ml
wody różanej lub
likieru amaretto lub ciemnego
rumu1/2 łyżeczki
olejku migdałowegoOpis wykonania :1.
Migdały musimy zalać gorącą
woda i odstawić na min. 5 minut, u mnie skleroza zapomniałam o nich i moczyły się ponad 30 :D, ale za to jak cudnie odchodziła skórka. Obrane
migdały osuszamy i rozdrabniamy w melakserze nie używamy maszynki do mielenia !!!, aż w
masie nie będziemy wyczuwać kawałeczków
migdałów i masa będzie się poddawać lepieniu.2. Następnie dodajemy
cukier puder,
rum i aromat ugniatamy w robocie, aż masa będzie zwarta i gładka. Gotową wykorzystujemy od razu lub przechowujemy dobrze owiniętą folią spożywczą w lodówce :).