Wykonanie
Kolejnym zapachem, który kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia to marcepan, ciężko się oprzeć, aby go nie wyjadać. Jest dostępny w sklepach nie ukrywam,że cena też jest hmmm...czy dostępna dla każdego i czy na pewno mam tam tylko marcepan w czystej postaci czy cały dodatek niepotrzebnych rzeczy ..... Ale jak ze wszystkim wszystko możemy zrobić samemu z radością i pewnością że to są 100 %
migdały. Spokojnie możemy go w foli trzymać w lodówce do 2 -3 tygodni, wykorzystywać go na wiele sposobów.
SKŁADNIKI czas przygotowania 40 minut-
migdały 125g-
cukier puder 125g-
olejek migdałowy 1 łyżeczka-
woda różana lub
likier Amaretto lub brązowy
rum lub
koniak 30mlSPOSÓB WYKONANIA- zwarzone
migdały zalewamy wrzątkiem i po 10-15 minutach możemy je bez problemu obrać(wycisnąć) ze skórki- wrzucamy je do blendera i mielimy na drobno po czym dodajemy
cukier puder i resztę dodatków ponownie włączamy blender i po chwili tworzy się zbita masa marcepanowa wyjmujemy ją i zawijamy w folię spożywczą i tak przygotowana masę trzymamy w lodówce- staramy się nie zjeść wszystkiego pierwszego dnia:)- taki marcepan możemy wykorzystać na wiele sposobów ale to już w następnych postach.
WSKAZÓWKI- tyle ile damy
migdałów tyle samo dajemy
cukru pudru a resztę wedle naszych kubków
smakowych .SMACZNEGO