Wykonanie
Kupny marcepan jest naprawdę
drogi, a lista składników użytych do jego produkcji jest niepotrzebnie długa, a przygotowanie marcepanu w domu jest banalnie proste i nie wymaga dużych kosztów. Domowa masa marcepanowa przyda się Wam na święta - można ją dodać do makowca, keksa, muffinek, zrobić "
kartofelki" lub po prostu ukradkiem zajadać, bo pachnie pięknie
migdałami.
200 g
migdałówpół szklanki
cukru pudru2 łyżki
wody2-3 krople
olejku migdałowegoMigdały lepiej kupić w skorupkach - są tańsze, a
potem zalać je wrzątkiem i po kilku minutach można zdjąć skorupki.
Migdały zmielić na pył w blenderze lub młynku do
kawy.Dodać
cukier puder,
wodę i olejek, wymieszać i zagnieść aż masa stanie się plastyczna.Zawinąć w folię spożywczą i przechowywać w lodówce.