ßßß
Składniki:250 ml cukru2 łyżki golden syrupu125 ml wody225 g migdałów - obranych i zmielonych220 g cukru pudru1 łyżeczka aromatu midałowegoMigdały kupiłam już obrane - w porównaniu z nieobranymi były niecałą złotówkę droższe, co przy dużym opakowaniu nie robi takiej różnicy, a oszczędza pracy. Migdały zmielić do postaci mąki; młynek do kawy sobie nie poradził, za to blender bez problemu (można też kupić zmielone migdały). Wymieszać je z cukrem pudrem i dodać gorący syrop.W tym momencie muszę się przyznać do czegoś baaaaardzo głupiego. Zapomniałam jak taki syrop jest gorący i że trzeba z nim uważać, po wyskrobaniu z garnka syropu odruchowo sięgnęłam łyżką do ust żeby ją oblizać...NIE RÓBCIE TEGO. Na szczęście na ustach się zatrzymałam i mam w domu maści na oparzenia (przydawały się...). Mam nauczkę na przyszłość :] Koniec off topu :)Do masy z migdałów i syropu dodać aromat migdałowy (na razie dałam aromat, przymierzam się do zrobienia domowego ekstraktu) i miksować ciasto do otrzymania zwartej kuli. Jeśli konsystencja nie jest odpowiednia, dodać trochę wody albo cukru pudru. Ja dodałam 3 łyżki wody. A potem jednak jeszcze łyżkę cukru ;D.Z masy uformować kulę lub wałek, zawinąć w folię, przechowywać w lodówce, można też zamrozić.Marcepan wyszedł pyszny, ale dla mnie nieco za słodki, następnym razem zmniejszę ilość cukru.Koszt: otrzymałam ok. 750 g masy marcepanowej, za 12 zł. Cena w sklepie - w gazetce Lidla 5 , 99 za 200 g, w innych źródłach w necie np. 25 , 90 za 500g. Ale przede wszystkim mamy pewność, co się w tym marcepanie znajduje.