Wykonanie
Niebawem święta a jak święta to i marcepan;)Mam dla Was przepis na domowy marcepan o niebo lepszy od kupnego, z wyraźnie wyczuwalnymi
migdałami, idealnie gładki.Nie rzadko zdarza się, że marcepan jest nam potrzebny do wypieków, czy też mamy ochotę przygotować jakieś ozdoby bądź domowe pralinki. Pobliskie, osiedlowe sklepiki bardzo rzadko posiadają go w swojej ofercie, ale każdy sklepik posiada
migdały i
cukier puder. Jeżeli jest Wam potrzebny marcepan a nie możecie go dostać to serdecznie zapraszam do wypróbowania mojego przepisu, a w zasadzie przepisu który pochodzi z zeszytu kuzyna cukiernika. Najbardziej żmudnym etapem przygotowania domowego marcepanu jest obieranie
migdałów ale uważam, że warto poświęcić trochę czasu i pracy na przygotowanie tego smakołyku.Serdecznie polecam;)
Składniki:400 gramów
migdałów200 gramów
cukru pudru30 gramów
wody przegotowanej wystudzonejłyżeczka
aromatu migdałowegoWykonanie:
Migdały zalać wrzątkiem, pozostawić w wodzie na 5 minut, następnie dokładnie obrać ze skórki. Gdy
migdały będą suche zmielić je w młynku do
kawy.
Migdały mielimy do czasu aż będą lekko tłuste i dadzą się zagniatać. Kolejno do zmielonych
migdałów dodajemy
cukier puder oraz
wodę i łyżeczkę
aromatu migdałowego. Całość zagniatamy do czasu, aż masa będzie gładka i jednolita. Szczelnie owiniętą masę można przechowywać w lodówce do kilku tygodni.
Domowy marcepan przechowujemy szczelnie owinięty w lodówce do kilku tygodni.Smacznego;)