Wykonanie
W tym roku
pokryłam piernik warstwą marcepanu, który zrobiłam sama. Można go bardzo szybko przygotować domowym sposobem. Jest bardzo plastyczny, idealnie nadaje się do wycinania świątecznych ozdób.Przepis: Moje Wypieki .Składniki na ok. 700 g masy marcepanowej:1 szklanka
cukru2 łyżki
miodu1/2 szklanki
wody225 g zmielonych
migdałów220 g
cukru pudru1 łyżka
likieru amaretto lub 1 łyżeczka
aromatu migdałowegoMigdały wymieszać z
cukrem pudrem w malakserze. Odstawić na bok.
Wodę,
cukier i
miód podgrzać w garnku z grubym dnem do rozpuszczenia się
cukru. Dalej gotować na średnim ogniu do momentu, aż mikstura osiągnie temperaturę 113°C. Bez termometru łatwo można kontrolować masę, co jakiś czas upuszczając kroplę
syropu do lodowatej
wody. Jeżeli kropla będzie na tyle elastyczna, że da się uformować palcami oznacza, że
syrop jest gotowy.Gorący
syrop wlać cienkim strumieniem do
migdałów z
cukrem, cały czas mieszając masę w malakserze. Dodać również
likier migdałowy i zagnieść w kulę. W razie potrzeby dolać odrobinę
wody lub podsypać
cukrem pudrem. Uformować walec.Marcepan przechowywać w lodówce owinięty folią.Życzę smacznego!