Wykonanie
Masa marcepanowa jest składnikiem wielu ciast i deserów. Kojarzy się ze świętami, zarówno Bożego Narodzenia jak i Wielkanocy. W niektórych sklepach znajdziemy gotowe masy marcepanowe, jednak dlaczego nie zrobić jej w domu skoro proces jej powstawania nie jest skomplikowany. Poza tym domowa masa marcepanowa nie ma konserwantów i z pewnością jest zdrowsza niż ta "kupna".300 g
migdałówłyżeczka
mioduok. 40 ml
wody250 g
cukru pudrułyżeczka
aromatu migdałowegoMigdały zalewamy wrzącą
wodą i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie obieramy je i mielimy. (
Migdały - po wyschnięciu możemy chwilę podprażyć na suchej patelni, smak będzie wtedy bardziej wyrazisty).Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dokładnie wyrabiamy (ręcznie lub w food procesorze). Początkowo masa będzie się mocno lepić, dlatego potrzeba cierpliwości do jej wyrobienia. Marcepan jest gotowy w momencie otrzymania konsystencji plasteliny. Jeżeli masa okaże się za bardzo klejąca dodajemy
cukier puder, jeśli natomiast zbyt sucha dodajemy niewielką ilość
wody. Gotową masę marcepanową przechowujemy w lodówce, najlepiej pod zamknięciem.