Wykonanie
![](/Data/Images/zielonykoperek.blogspot.com\2014_slash_02_slash_domowa-masa-marcepanowa-marcepan/l/151116971.jpg)
Masę marcepanową możemy wykorzystać na wiele sposobów: dekorując ciasta,
torty, robiąc pralinki, piekąc
rogale świętomarcińskie czy szwedzkie bułeczki karnawałowe. Mimo to, ja sama nigdy wcześniej z marcepanu nie korzystałam. W końcu nadeszła chwila, kiedy okazało się, że masa marcepanowa i mi będzie niezbędna. Porównałam ceny i skład różnych marcepanów dostępnych na sklepowych półkach i szybko stwierdziłam, że jednak lepszym wyjściem będzie samodzielne zrobienie masy marcepanowej w domu. Nie jest to wybitny wyczyn, bo marcepan robi się dość prosto i szybko. Do tego nie ma w nim żadnych ulepszaczy, poprawiaczy smaku. Gotową masę marcepanową, zawiniętą folią, możemy przechowywać w lodówce przez kilka tygodni.- 210 g.
migdałów- 180 g.
cukru pudru- 25 ml. białego
rumu (ewentualnie brązowego lub
koniaku)- kilka kropel
aromatu migdałowego- 2 łyżki płynnego
miodu, naturalnego
Migdały zalewamy gorącą
wodą. Po 10 minutach, z namoczonych
migdałów zdejmujemy skórkę.Obrane
migdały osuszamy na ścierce lub papierowym ręczniku. Następnie mielimy je w robocie kuchennym lub za pomocą malaksera. Masa z
migdałów powinna zrobić tłusta, może być lekko krucha.Dodajemy do niej
cukier puder,
alkohol, aromat,
miód i ręcznie lub za pomocą robota kuchennego, zagniatamy masę, do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą, masa marcepanowa będzie jednolita.Z zagniecionej masy marcepanowej formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki.