ßßß
Masę marcepanową możemy wykorzystać na wiele sposobów: dekorując ciasta, torty, robiąc pralinki, piekąc rogale świętomarcińskie czy szwedzkie bułeczki karnawałowe. Mimo to, ja sama nigdy wcześniej z marcepanu nie korzystałam. W końcu nadeszła chwila, kiedy okazało się, że masa marcepanowa i mi będzie niezbędna. Porównałam ceny i skład różnych marcepanów dostępnych na sklepowych półkach i szybko stwierdziłam, że jednak lepszym wyjściem będzie samodzielne zrobienie masy marcepanowej w domu. Nie jest to wybitny wyczyn, bo marcepan robi się dość prosto i szybko. Do tego nie ma w nim żadnych ulepszaczy, poprawiaczy smaku. Gotową masę marcepanową, zawiniętą folią, możemy przechowywać w lodówce przez kilka tygodni.- 210 g. migdałów- 180 g. cukru pudru- 25 ml. białego rumu (ewentualnie brązowego lub koniaku)- kilka kropel aromatu migdałowego- 2 łyżki płynnego miodu, naturalnegoMigdały zalewamy gorącą wodą. Po 10 minutach, z namoczonych migdałów zdejmujemy skórkę.Obrane migdały osuszamy na ścierce lub papierowym ręczniku. Następnie mielimy je w robocie kuchennym lub za pomocą malaksera. Masa z migdałów powinna zrobić tłusta, może być lekko krucha.Dodajemy do niej cukier puder, alkohol, aromat, miód i ręcznie lub za pomocą robota kuchennego, zagniatamy masę, do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą, masa marcepanowa będzie jednolita.Z zagniecionej masy marcepanowej formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki.