Wykonanie
Pierogi z
Truskawkami - prawdziwe smaki lata. Jedno z popularniejszych i najprostszych dań mimo, że troszkę pracochłonnych.Pierogi z
Truskawkami polane świeżą
śmietaną i oprószone
cukrem waniliowym smakują bajecznie - idealna potrawa na lekki, letni obiad.
Pierogi z
Truskawkami - Składniki: (ok. 45 pierogów)ciasto:450 g
mąki pszennejszklanka ciepłej
wody2 łyżki
oleju + łyżka do wrzątkuszczypta
soliok. 400 g
truskawekcukiercukier waniliowy (opcjonalnie)
śmietana 18%Pierogi z
Truskawkami - Sposób przygotowania:Z podanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy (pod przykryciem) na ok. 15 minut, aby ciasto zdążyło odpocząć.W tym czasie
truskawki kroimy na mniejsze kawałki.Gdy ciasto odpocznie cienko rozwałkowujemy je i wykrawamy za pomocą szklanki - krążki.Na środek każdego wykładamy
truskawki i lepimy pierogi.Gotowe wrzucamy do osolonego wrzątku z dodatkiem ok. łyżki
oleju (dzięki temu pierogi nie posklejają się).Gotujemy do momentu wypłynięcia, następnie zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze przez ok. 3 minuty.Pierogi polewamy
śmietaną i posypujemy
cukrem oraz
cukrem waniliowym.