Wykonanie

Rozpływająca się w ustach lekka pianka o
waniliowo-
cytrynowym smaku oraz kruchy spód. To szybka
tarta z prostych składników, które zwykle są w domu.
Tarta jest łatwa w wykonaniu, pod warunkiem, że będziemy uważni przy jajkach. Należy dokładnie oddzielić
białka od
żółtek, by nie zanieczyścić
białek i nie
mieć problemu z ubiciem ich na sztywną pianę. Pamiętajmy by
cukier dodawać do piany stopniowo, najlepiej łyżka po łyżce, jak przy robieniu
bezy. Podobnie
sok z cytryny, który dolewamy na samym końcu, należy dolewać stopniowo, miksując na niskich obrotach.
Tarta waniliowo-cytrynowa na formę do tart o średnicy 29 cmSkładnikispód160 g
mąki35 g
cukru10 g
cukru waniliowego z prawdziwą
wanilią130 g zimnego
masła4 duże
jajka170 g
cukru15 g
cukru waniliowego z prawdziwą
wanilią55 g
mąki30 ml
soku z cytrynydo posypania
cukier puderWykonanieskładniki na spód szybko wyrobić mikserem, zrobić kulę, owinąć folią i dać ciasto do lodówki na 25 minformę wysmarować
masłemwgnieść ciasto w formę, kształtując również rant do wysokości formy, a następnie nakłuć ciasto widelcemspód podpiec w 175ºC przez 25 min, aż do złotego koloru pod koniec podpiekania
spodu przygotować masę
waniliowo-
cytrynowąbiałka oddzielić od
żółtekubić
białka, pod koniec ubijania dodawać stopniowo
cukier (najlepiej łyżka po łyżce), a następnie dodać
żółtka, znów zmiksować, na koniec na niskich obrotach wmieszać
mąkę,
potem sok z cytrynymasę wyłożyć na spóddopiec w 160ºC przez 35 minlekko przestudzić i jeszcze ciepłe posypać
cukrem pudremprzed krojeniem wystudzić całkowicie

Opublikowano: 6 lutego 2014Lubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także
Torta Gianduia

Pizza Margherita

Pasztet
mięsny
Fioletowy krem z
marchewekPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus