ßßß Cookit - przepis na Tarta waniliowo-cytrynowa - Fotokulinarnie

Tarta waniliowo-cytrynowa - Fotokulinarnie

nazwa

Wykonanie

Rozpływająca się w ustach lekka pianka o waniliowo-cytrynowym smaku oraz kruchy spód. To szybka tarta z prostych składników, które zwykle są w domu.
Tarta jest łatwa w wykonaniu, pod warunkiem, że będziemy uważni przy jajkach. Należy dokładnie oddzielić białka od żółtek, by nie zanieczyścić białek i nie mieć problemu z ubiciem ich na sztywną pianę. Pamiętajmy by cukier dodawać do piany stopniowo, najlepiej łyżka po łyżce, jak przy robieniu bezy. Podobnie sok z cytryny, który dolewamy na samym końcu, należy dolewać stopniowo, miksując na niskich obrotach.
Tarta waniliowo-cytrynowa na formę do tart o średnicy 29 cm
Składniki
spód
160 g mąki
35 g cukru
10 g cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
130 g zimnego masła
4 duże jajka
170 g cukru
15 g cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
55 g mąki
30 ml soku z cytryny
do posypania
cukier puder
Wykonanie
składniki na spód szybko wyrobić mikserem, zrobić kulę, owinąć folią i dać ciasto do lodówki na 25 min
formę wysmarować masłem
wgnieść ciasto w formę, kształtując również rant do wysokości formy, a następnie nakłuć ciasto widelcem
spód podpiec w 175ºC przez 25 min, aż do złotego koloru pod koniec podpiekania spodu przygotować masę waniliowo-cytrynową
białka oddzielić od żółtek
ubić białka, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier (najlepiej łyżka po łyżce), a następnie dodać żółtka, znów zmiksować, na koniec na niskich obrotach wmieszać mąkę, potem sok z cytryny
masę wyłożyć na spód
dopiec w 160ºC przez 35 min
lekko przestudzić i jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem
przed krojeniem wystudzić całkowicie
Opublikowano: 6 lutego 2014
Lubisz? :)
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Torta Gianduia
Pizza Margherita
Pasztet mięsny
Fioletowy krem z marchewek
Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/tarta-waniliowo-cytrynowa