ßßß
Rozpływająca się w ustach lekka pianka o waniliowo-cytrynowym smaku oraz kruchy spód. To szybka tarta z prostych składników, które zwykle są w domu.Tarta jest łatwa w wykonaniu, pod warunkiem, że będziemy uważni przy jajkach. Należy dokładnie oddzielić białka od żółtek, by nie zanieczyścić białek i nie mieć problemu z ubiciem ich na sztywną pianę. Pamiętajmy by cukier dodawać do piany stopniowo, najlepiej łyżka po łyżce, jak przy robieniu bezy. Podobnie sok z cytryny, który dolewamy na samym końcu, należy dolewać stopniowo, miksując na niskich obrotach.Tarta waniliowo-cytrynowa na formę do tart o średnicy 29 cmSkładnikispód160 g mąki35 g cukru10 g cukru waniliowego z prawdziwą wanilią130 g zimnego masła4 duże jajka170 g cukru15 g cukru waniliowego z prawdziwą wanilią55 g mąki30 ml soku z cytrynydo posypaniacukier puderWykonanieskładniki na spód szybko wyrobić mikserem, zrobić kulę, owinąć folią i dać ciasto do lodówki na 25 minformę wysmarować masłemwgnieść ciasto w formę, kształtując również rant do wysokości formy, a następnie nakłuć ciasto widelcemspód podpiec w 175ºC przez 25 min, aż do złotego koloru pod koniec podpiekania spodu przygotować masę waniliowo-cytrynowąbiałka oddzielić od żółtekubić białka, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier (najlepiej łyżka po łyżce), a następnie dodać żółtka, znów zmiksować, na koniec na niskich obrotach wmieszać mąkę, potem sok z cytrynymasę wyłożyć na spóddopiec w 160ºC przez 35 minlekko przestudzić i jeszcze ciepłe posypać cukrem pudremprzed krojeniem wystudzić całkowicie
Opublikowano: 6 lutego 2014Lubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także
Torta Gianduia
Pizza Margherita
Pasztet mięsny
Fioletowy krem z marchewekPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus