Wykonanie
Składniki30 g włoskiej pancetty lub
boczku15 g
suszonych pomidorów100 g
szpinaku1 mały ząbek
czosnku1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
pieprzu1 i 1/2 łyżki
oliwy z oliwek rafinowanej200 g spaghettido posypania
parmezanWykonaniepancettę lub
boczek pokroić w drobną kostkę,
pomidory suszone posiekać drobno,
czosnek przecisnąć przez praskę, a liście
szpinaku umyć i osuszyćugotować
makaron al dente i odcedzić (nie przelewać zimną
wodą!). Ponieważ
makaron będziemy jeszcze mieszać ze składnikami, ważne by był ugotowany al dente na
oliwie podsmażyć krótką chwilę
boczek, następnie dorzucić
pomidory, a później
czosnek. Podsmażać krótko, by wydobyć aromaty wszystkich składników do
oliwynastępnie dorzucić na patelnię liście
szpinaku i podsmażać mieszając od czasu do czasu, aż liście zwiędną, ale zachowają żywozielony kolor. W trakcie dodać
pieprz i
sólwtedy dodać na patelnie
makaron, szybko wymieszać ze składnikami i wyłożyć na talerzeposypać świeżo startym
parmezanem i podawać