Wykonanie
Czym dziś w kuchni pachnieBlog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt :
[email protected]Blog > Komentarze do wpisu« Tort MinionekJabłecznik »

Składniki na ciasto:1 kostka
masła1/2 szkl
cukru pudru3 łyżki
kakao3 łyżki
wody1 i 1/2 szkl
mąki pszennej5
jajek2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sodyszczypta
soliSkładniki na masę:1/2 litra schłodzonej
śmietany1
cukier waniliowy3 łyżki
cukru pudru2 łyżki
żelatynyWykonanie:Przygotowujemy ciasto:
Masło,
kakao,
wodę i
cukier umieszczamy w rondelku i roztapiamy na średnim ogniu,gotujemy 5 min.Odstawiamy do ostudzenia.Po wystudzeniu masy czekoladowej miksujemy ją z
żółtkami,dodajemy
mąkę,
sodę i
proszek do pieczenia.Z
białek jaj ubijamy pianę na sztywno i i delikatnie mieszamy z
ciastem.Wylewamy ciasto na formę wyłożoną papierem do pieczenia,wyrównujemy i pieczemy w 180 stopniach do efektu "suchego patyczka"Odstawiamy ciasto do wystudzenia.Przygotowanie kremu:Namaczamy
żelatynę w 3-4 łyżkach zimnej
wody,odstawiamy do napęcznienia a następnie rozpuszczamy w 4-5 łyżkach gorącej
wody.Dobrze schłodzoną
śmietanę ubijamy na sztywno z
cukrem i
cukrem waniliowym.Dodajemy przestudzoną
żelatynę i dobrze wszystko razem miksujemy.Przygotowanym kremem przekładamy przekrojone,wystudzone ciasto.Całość polewamy
polewą czekoladową lub posypujemy
cukrem pudrem.Odstawiamy do schłodzenia na minimum 2 godziny.

poniedziałek, 16 marca 2015, kozakownapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy" Creme brulee ..." Szyszki z ..." Sos ..."
Ciasteczka ..."
Torty ""
Torty "" Kotlety ...Reklama w internecie


Pisz blog
zamów newsletter