Wykonanie
Czym dziś w kuchni pachnieBlog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt :
[email protected]Blog > Komentarze do wpisu«
Konfitura żurawinowaMiodowiec z
serem ... »

Składniki ( na 1 duży lub 2 mniejsze):50 dkg
mąki pszennej1 szkl ciepłego
mleka1
jajko3 łyżki
masła ( roztopić)1/2 szkl
cukruszczypta
soli1
cukier waniliowy1 opakowanie
drożdży instant lub 2,5 dkg świeżychFarsz:3-4
jabłka1 garść
rodzynek2 łyżeczki
bułki tartejWykonanie:
Mąkę przesiać do miski,dodajemy
drożdże,
sól,
cukier i
cukier waniliowy.
Jajko roztrzepujemy i wlewamy do podgrzanego
mleka,mieszamy.Do miski z
mąką powoli wlewamy
jajko z
mlekiem cały czas wyrabiając a następnie dodajemy roztopione ale nie gorące
masło.Wyrabiamy ciasto aż stanie się gładkie i elastyczne.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jabłka obieramy,kroimy w kostkę i mieszamy z
rodzynkami i
bułką tartą.Wyrośnięte ciato dzielimy na 2 części,
jabłka również.Z ciasta formujemy prostokąt i rozwałkowujemy.Na środku układamy farsz,boczne części nacinamy w paski.Paski zaplatamy jak warkocz.Gotowy warkocz przekładamy delikatnie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,smarujemy rozmąconym
jajkiem i posypujemy
cukrem lub
cukrem perlistym.Pieczemy w 200°C około 35-40 min.Pod koniec pieczenia możemy przykryć ciasto folią aluminiową by się zbyt nie przypiekło.

czwartek, 21 listopada 2013, kozakownapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisy" Creme brulee ..." Szyszki z ..." Sos ..."
Ciasteczka ..."
Torty ""
Torty "" Kotlety ...Reklama w internecie


Pisz blog
zamów newsletter