ßßß Cookit - przepis na " Warkocz drożdżowy z jabłkami i rodzynkami "

" Warkocz drożdżowy z jabłkami i rodzynkami "

nazwa

Wykonanie

Czym dziś w kuchni pachnie
Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : [email protected]
Blog > Komentarze do wpisu
« Konfitura żurawinowa
Miodowiec z serem ... »
Składniki ( na 1 duży lub 2 mniejsze):
50 dkg mąki pszennej
1 szkl ciepłego mleka
1 jajko
3 łyżki masła ( roztopić)
1/2 szkl cukru
szczypta soli
1 cukier waniliowy
1 opakowanie drożdży instant lub 2,5 dkg świeżych
Farsz:
3-4 jabłka
1 garść rodzynek
2 łyżeczki bułki tartej
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski,dodajemy drożdże,sól,cukier i cukier waniliowy.Jajko roztrzepujemy i wlewamy do podgrzanego mleka,mieszamy.
Do miski z mąką powoli wlewamy jajko z mlekiem cały czas wyrabiając a następnie dodajemy roztopione ale nie gorące masło.
Wyrabiamy ciasto aż stanie się gładkie i elastyczne.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jabłka obieramy,kroimy w kostkę i mieszamy z rodzynkami i bułką tartą.
Wyrośnięte ciato dzielimy na 2 części,jabłka również.
Z ciasta formujemy prostokąt i rozwałkowujemy.Na środku układamy farsz,boczne części nacinamy w paski.
Paski zaplatamy jak warkocz.Gotowy warkocz przekładamy delikatnie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy cukrem lub cukrem perlistym.
Pieczemy w 200°C około 35-40 min.
Pod koniec pieczenia możemy przykryć ciasto folią aluminiową by się zbyt nie przypiekło.
czwartek, 21 listopada 2013, kozakowna
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Komentarze
Ostatnie wpisy
" Creme brulee ...
" Szyszki z ...
" Sos ...
" Ciasteczka ...
" Torty "
" Torty "
" Kotlety ...
Reklama w internecie
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://pysiulek.blox.pl/2013/11/Warkocz-drozdzowy-z-jablkami-i-rodzynkami.html