ßßß Cookit - przepis na " Gołąbki "

" Gołąbki "

nazwa

Wykonanie

Czym dziś w kuchni pachnie
Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : [email protected]
Blog > Komentarze do wpisu
« Miodowiec z serem ...
Sos pomidorowy do ... »
" Gołąbki "
Tradycyjne gołąbki z mięsem,ryżem i grzybami.Takie robi się w mojej rodzinie od zawsze :)
Składniki:
1 główka kapusty białej
50 dkg ryżu
50 dkg mięsa mielonego
1 duża garść grzybów suszonych
2 l wody
1 kostka rosołowa
sól i pieprz
2-3 łyżki oleju
0,5 szkl bulionu
Wykonanie:
Z kapusty wycinamy głąbia.
W dużym garnku ( taki żeby swobodnie zmieściła się kapusta) gotujemy wodę ( nie więcej niż 1/2 garnka),gdy już się gotuje wkładamy kapuskę.Po kilku minutach zdejmujemy z kapusty liście które już są miękkie ( nie zbyt miękkie bo nie zawiniemy gołąbka).Postępujemy tak do czasu gdy ugotujemy całą kapustę.
Na gołąbki wybieramy liście najładniejsze i największe,nożem zcinamy troszkę zgrubienie głównego nerwa ( będzie łatwiej zawinąć gołąbka)
Ryż gotujemy w wodzie z kostką rosołową ( krócej niż w przepisie na opakowaniu,nie może być zbyt miękki)
Grzyby płuczemy i odgotowujemy a następnie mielimy.
Mięso podsmażamy na oleju i doelikatnie doprawiamy solą i pieprzem.
Do przestudzonego ryżu dodajemy mięso i grzyby,dokładnie mieszamy,dobrze doprawiamy solą i pieprzem.
Gotowy farsz nakładamy na liście kapusty i zwijamy gołąbki ( najpierw boki liścia do środka a później zwijamy w roladkę)
Naczynie żaroodporne wykładamy pozostałymi liściami kapusty i układamy na nich gotowe gołąbki ściśle jeden obok drugiego.
Jeśeli mamy jeszcze liście kapusty możemy nimi przykryć gołąbki.
Podlewamy je delikatnie bulionem,przykrywamy i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 1 godz.
Podajemy z sosem grzybowym lub pomidorowym.
Przed podaniem możemy delikatnie podsmażyć gołąbki na patelni żeby zezłocić kapustę.
Smacznego:)
czwartek, 28 listopada 2013, kozakowna
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Ostatnie wpisy
" Creme brulee ...
" Szyszki z ...
" Sos ...
" Ciasteczka ...
" Torty "
" Torty "
" Kotlety ...
Reklama w internecie
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://pysiulek.blox.pl/2013/11/Golabki.html