Wykonanie
Czym dziś w kuchni pachnieBlog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt :
[email protected]Blog > Komentarze do wpisu« Miodowiec z
serem ...
Sos pomidorowy do ... »" Gołąbki "Tradycyjne gołąbki z
mięsem,
ryżem i
grzybami.Takie robi się w mojej rodzinie od zawsze :)

Składniki:1 główka
kapusty białej50 dkg
ryżu50 dkg
mięsa mielonego1 duża garść
grzybów suszonych2 l
wody1
kostka rosołowasól i
pieprz2-3 łyżki
oleju0,5 szkl
bulionuWykonanie:Z
kapusty wycinamy głąbia.W dużym garnku ( taki żeby swobodnie zmieściła się
kapusta) gotujemy
wodę ( nie więcej niż 1/2 garnka),gdy już się gotuje wkładamy
kapuskę.Po kilku minutach zdejmujemy z
kapusty liście które już są miękkie ( nie zbyt miękkie bo nie zawiniemy gołąbka).Postępujemy tak do czasu gdy ugotujemy całą
kapustę.Na gołąbki wybieramy liście najładniejsze i największe,nożem zcinamy troszkę zgrubienie głównego nerwa ( będzie łatwiej zawinąć gołąbka)
Ryż gotujemy w wodzie z
kostką rosołową ( krócej niż w przepisie na opakowaniu,nie może być zbyt miękki)
Grzyby płuczemy i odgotowujemy a następnie mielimy.
Mięso podsmażamy na
oleju i doelikatnie doprawiamy
solą i
pieprzem.Do przestudzonego
ryżu dodajemy
mięso i
grzyby,dokładnie mieszamy,dobrze doprawiamy
solą i
pieprzem.Gotowy farsz nakładamy na liście
kapusty i zwijamy gołąbki ( najpierw boki liścia do środka a później zwijamy w roladkę)Naczynie żaroodporne wykładamy pozostałymi liściami
kapusty i układamy na nich gotowe gołąbki ściśle jeden obok drugiego.Jeśeli mamy jeszcze liście
kapusty możemy nimi przykryć gołąbki.Podlewamy je delikatnie
bulionem,przykrywamy i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 1 godz.Podajemy z
sosem grzybowym lub
pomidorowym.Przed podaniem możemy delikatnie podsmażyć gołąbki na patelni żeby zezłocić
kapustę.Smacznego:)

czwartek, 28 listopada 2013, kozakownapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy" Creme brulee ..." Szyszki z ..." Sos ..."
Ciasteczka ..."
Torty ""
Torty "" Kotlety ...Reklama w internecie


Pisz blog
zamów newsletter