Wykonanie
Pełna witamin i kolorowa
sałatka. Bardzo łatwo ją przyrządzić. Doskonała na lunch lub kolację. Z powodzeniem nadaje się również na świąteczny stół.
Ilość porcji – 4Czas wykonania – 20 min.Stopień trudności – łatwySkładniki:Na
sałatkę:1 duże i dojrzałe
awokado1 duże
mango350 g wędzonego
kurczaka (najlepiej z piersi)3 duże garści
sałaty (najlepiej mix
sałat)sok z połowy
cytryny1 ½ łyżki
orzechów dowolnychNa dressing:2 łyżki soku z
pomarańczy1 ½
soku z cytryny3 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżka
musztardy francuskiej
sól i
pieprz grubo mieloneSposób wykonania:
mango kroimy na pół, wyjmujemy pestkę, miąższ nacinamy nożem w poprzek i wzdłuż, powstaną kostki, które odcinamy od skóry wprost do miski,
awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i skórę,
owoc kroimy w paseczki i skrapiamy
sokiem z cytryny żeby nie stracił koloru,
mięso kurczaka kroimy w kostkę lub paseczki,
sałatę myjemy i osuszamy,robimy dressing: wszystkie składniki wrzucamy do wysokiej miseczki i dokładnie łączymy (najlepiej trzepaczką), na talerzu/półmisku układamy
sałatę, dodajemy
kurczaka,
awokado i
mango,całość skrapiamy dressingiem i posypujemy
orzechami.Inne propozycje: