Wykonanie
Tradycyjny
schabowy jest ok ale właśnie zaczął się weekend i to klepanie mięcha, moczenie w
jajku, obtaczanie, smażenie…zajmuje czas, jest
banalne i ostateczniekaloryczne:) W tym wypadku przygotowanie marynaty zajmuje 5 minut, odstawiamy na godzinę do lodówki a w tym czasie idziemy na spacer lub mamy inne zajęcia. Po tym czasie, smażenie zajmuje nam kolejne 5 minut.
Potem nasze
schabowe duszą się same 45 minut a my bierzemy np. relaksującą kąpiel lub sprzątamy chatę jak kto woli:) Podsumowując: robota na 10 minut, jak dla mnie rewelacja. Czas wolny jest nieoceniony.
Ilość porcji – 4Czas wykonania – 45 min. + 60 min. -marynowanieStopień trudności – łatwy
Składniki:4 plastry
schabu z kością lub bez (wg uznania, wole bez)5 łyżek
sosu sojowegosok z dwóch
limonek lub jednej
cytryny3 łyżki
oleju do smażenia2 średnie
cebule1 ½ szklanki
bulionu (może być
woda)1 łyżka
brązowego cukrusólpieprzSposób wykonania:
mięso płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym,do miski wlewamy
sos sojowy i
sok z limonki lub
cytryny, wkładamy
mięso,przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na godzinę do lodówki,
cebule kroimy w pół plasterki,rozgrzewamy patelnię, wlewamy
olej, smażymy zamarynowane
schabowe około 3-5 min. z każdej strony,następnie wlewamy pozostałą marynatę, dodajemy
bulion i dusimy pod przykryciem około 45 min.,15 min. przed końcem duszenia dodajemy
cebulę,
brązowy cukier,
sól i
pieprz