Wykonanie
Na pewno Wam również często zdarza się, że nie macie zbyt dużo czasu na gotowanie…? Ja w takich sytuacjach przygotowuje dania sprawdzone, łatwe do wykonania w krótkim czasie. Kremowa zupa z
kapustą właśnie do takich propozycji należy a podana z
bagietką jest na tyle sycąca, że zadowoli niejednego łakomczucha.
Ilość porcji – 4Czas wykonania – 30 min.Stopień trudności – łatwySkładniki:1
marchew1 łodyżka
selera naciowego1
cebula2 ząbki
czosnku3 spore
ziemniaki1 litr
wywaru drobiowego8 cienkich plasterków
chudego boczku wędzonego
sólświeżo mielony
pieprz2 łyżki
oliwy z oliwek¼ główki
młodej kapustySposób wykonania:
cebulę,
marchew,
seler i
ziemniaki kroimy drobno, w garnku o grubym dnie rozgrzewamy
oliwę, dodajemy
cebulę oraz
czosnek przeciśnięty przez praskę, następnie wkładamy warzywa, smażymy mieszając około 5 min. w następnej kolejności podlewamy warzywa 1 szklanką
wywaru drobiowego i dusimy do miękkości,kiedy warzywa są miękkie wlewamy pozostałą część
wywaru i miksujemy wszystko na gładki krem,zmiksowaną zupę wlewamy ponownie do garnka, dodajemy poszatkowaną
kapustę i gotujemy kilka n minut, aż
kapusta będzie miękka, doprawiamy
solą i
pieprzem,plastry
boczku smażymy na suchej patelni i chrupiące podajemy do każdej porcji zupy.