Wykonanie
To niezwykle pikantne i wyrafinowane danie. Z całą pewnością usatysfakcjonuje miłośników tak zwanych ostrych smaków. Składniki w niezwykły sposób przenikają się i tworzą kombinację lekkich a jednocześnie wyrazistych i wyjątkowych aromatów. Pomysł na tak fantastyczne danie, które możnaprzygotować w ekspresowym tempie oraz serwować zarówno na ciepło jak i na zimno zawdzięczam autorce bloga pt. Śladami słodkiej babeczki . Sześć dni temu zamieściłam przepis na pikantne świderki z
wątróbką i
pomidorem, słodka babeczka skomentowała ten przepis na facebook-u cytuję: „ dla mnie porcję bez
wątróbki poproszę”. Zapytałam czy w takim razie może być z z
awokado,
mango i miętą?. Dostałam odpowiedź, że bardzo pasuje. Szczerze??? Nie miałam pojęcia, że z tego wyjdzie cos tak fajnego w smaku z odrobiną powiewu świeżości i lata, bo wygląda
słonecznie…Uwaga: pikantne jak diabli ( ja uwielbiam), można złagodzić smak stosując
ostrą paprykę w płatkach zamiast
chilli.

Ilość porcji – 4Czas wykonania – 15Stopień trudności – bardzo łatwySkładniki:300 g
makaronu ( najlepiej pasują świderki),3 spore ząbki
czosnku,2 świeże
papryczki chilli lub 1,5 łyżeczki suchej w płatkach,1
awokado pokrojone w kostkę,1 dorodne
mango pokrojone w kostkę,1 łyżka posiekanej, świeżej
mięty,2 łyżki
soku z limonki,3 łyżki
oliwy z oliwek,
sól,
pieprz świeżo mielony,Sposób wykonania: w osolonej wodzie gotujemy
makaron około 12 min. w tym czasie siekamy
czosnek i rozcieramy z odrobiną
soli,papryczkę myjemy, oczyszczamy i drobno siekamy,siekamy
miętę,
awokado i
mango kroimy w kostkę i skrapiamy
sokiem z limonki, odstawiamy, na głęboką patelnię wlewamy
olej, wrzucamy
czosnek i
papryczkę chili, kiedy
czosnek zacznie skwierczeć dodajemy odcedzony
makaron, dokładnie mieszamy, następnie dodajemy
awokado i
mango z
sokiem z limonki, jeszcze raz mieszamy, zestawiamy z ognia i dodajemy
miętę,oprószamy
pieprzem i ewentualnie doprawiamy
solą.