ßßß Cookit - przepis na Diabelski makaron z awokado, mango i miętą

Diabelski makaron z awokado, mango i miętą

nazwa

Wykonanie

To niezwykle pikantne i wyrafinowane danie. Z całą pewnością usatysfakcjonuje miłośników tak zwanych ostrych smaków. Składniki w niezwykły sposób przenikają się i tworzą kombinację lekkich a jednocześnie wyrazistych i wyjątkowych aromatów. Pomysł na tak fantastyczne danie, które można
przygotować w ekspresowym tempie oraz serwować zarówno na ciepło jak i na zimno zawdzięczam autorce bloga pt. Śladami słodkiej babeczki . Sześć dni temu zamieściłam przepis na pikantne świderki z wątróbką i pomidorem, słodka babeczka skomentowała ten przepis na facebook-u cytuję: „ dla mnie porcję bez wątróbki poproszę”. Zapytałam czy w takim razie może być z z awokado, mango i miętą?. Dostałam odpowiedź, że bardzo pasuje. Szczerze??? Nie miałam pojęcia, że z tego wyjdzie cos tak fajnego w smaku z odrobiną powiewu świeżości i lata, bo wygląda słonecznie
Uwaga: pikantne jak diabli ( ja uwielbiam), można złagodzić smak stosując ostrą paprykę w płatkach zamiast chilli.
Ilość porcji – 4
Czas wykonania – 15
Stopień trudności – bardzo łatwy
Składniki:
300 g makaronu ( najlepiej pasują świderki),
3 spore ząbki czosnku,
2 świeże papryczki chilli lub 1,5 łyżeczki suchej w płatkach,
1 awokado pokrojone w kostkę,
1 dorodne mango pokrojone w kostkę,
1 łyżka posiekanej, świeżej mięty,
2 łyżki soku z limonki,
3 łyżki oliwy z oliwek,
sól,
pieprz świeżo mielony,
Sposób wykonania: w osolonej wodzie gotujemy makaron około 12 min. w tym czasie siekamy czosnek i rozcieramy z odrobiną soli,
papryczkę myjemy, oczyszczamy i drobno siekamy,
siekamy miętę,
awokado i mango kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z limonki, odstawiamy, na głęboką patelnię wlewamy olej, wrzucamy czosnek i papryczkę chili, kiedy czosnek zacznie skwierczeć dodajemy odcedzony makaron, dokładnie mieszamy, następnie dodajemy awokado i mango z sokiem z limonki, jeszcze raz mieszamy, zestawiamy z ognia i dodajemy miętę,
oprószamy pieprzem i ewentualnie doprawiamy solą.
Źródło:http://restauracjadomowa.blox.pl/2011/07/Diabelski-makaron-z-awokado-mango-i-mieta.html