ßßß Cookit - przepis na śledzie z rodzynkami i orzechami

śledzie z rodzynkami i orzechami

nazwa

Wykonanie

Genialny smak. To wybuchowa mieszanka różnych smaków. Słone śledzie, słodkie rodzynki, ostra musztarda, gorzka gorczyca, słodko-gorzkie orzechy….Wydawać by się mogło, że nie pasują do siebie a jednak komponują się idealnie, dając niepowtarzalną przyjemność dla podniebienia. Nie lubisz śledzi??? To nieprawda...:)
Składniki:
- 1 opakowanie filetów śledziowych a’la matjas (250 g)
- 1 cebula,
- 2 czubate łyżeczki musztardy francuskiej,
- 50 g rodzynek,
- 50 g orzechów włoskich,
- 1/2 pęczka pietruszki
- pieprz,
- 1/4 szklanki oleju
Sposób wykonania:
filety śledziowe kroimy w 3-4 centymetrowe paseczki,
cebulę kroimy w drobną kosteczkę,
rodzynki zalewamy gorącą wodą i moczymy (około 5 min),
orzechy jeśli są duże rozdrabiamy na mniejsze kawałki,
pietruszkę płuczemy i siekamy,
do miski wlewamy olej, dodajemy pieprz i musztardę, mieszamy żeby połączyć składniki,następnie dodajemy resztę składników,
wszystko razem delikatnie mieszamy , przekładamy do naczynia i odstawiamy do lodówki najlepiej na 24 godziny żeby składniki się przegryzły.
Źródło:http://restauracjadomowa.blox.pl/2011/04/sledzie-z-rodzynkami-i-orzechami.html