Wykonanie
Taka marynata to wiele ostrych, wyrazistych smaków, które w połączeniu z
oliwkami tworzą doskonały dodatek do
pieczywa,
serów, delikatnych
wędlin,
pomidorów i różnego rodzaju
sałat.
Oliwki z marynatą mogą stanowić gotowy, aromatyczny składnik wielu sałatek, którym nadadzą niepowtarzalny smak.
Składniki:- 150 g czarnych
oliwek bez pestek,- 150 g zielonych
oliwek bez pestek,- 3
papryczki chili,- 2 ząbki
czosnku,- 1/2 łyżeczki mielonego
kminu rzymskiego,- 1/2 łyżeczki sproszkowanego
chili,- 1
czerwona cebula,- 1/4
czerwonej papryki,- 2 łyżki
soku z cytryny,- 1/3 szklanki
oliwy,- 2 łyżki czerwonego
octu winnegoSposób wykonania:
papryczki chili i
czerwoną paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, płuczemy, osuszamy i drobniutko kroimy,
czosnek wyciskamy przez praskę,
cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę,do miski wlewamy
oliwę,
sok z cytryny i
ocet winny, dodajemy posiekaną
papryczkę chili,
czerwoną paprykę ,
cebulę oraz
czosnek, sproszkowane
chili i
kmin rzymski,mieszamy dokładnie a następnie dodajemy
oliwki i jeszcze raz dobrze mieszamy wszystkie składniki,tak przygotowane
oliwki wstawiamy do lodówki na 2 – 3 dni aż wszystkie składniki się „przegryzą” (możemy przełożyć do słoiczka i zakręcić)