Wykonanie

Dzisiejsza propozycja jest idealna np. na późne popołudnie z przyjaciółmi lub obiad, który można przygotować dzień wcześniej. Przed podaniem wystarczy wstawić do piekarnika. Ziemniaczki zapiec a
żeberka się rozgrzeją. Na takie okazje lubię przyrządzać potrawy, które „robią się same” a ja mam czas na inne rzeczy.Składniki:( na 4 osoby)- 1 kg.
żeberek ( wybieramy takie, które mają dużo
mięsa),- 3 duże lub 4 małe
cebule,- 2 szklanki
jasnego piwa,-
sól i
pieprz,- garść
majeranku lub
tymianku (wg uznania i smaku)-
liść laurowy,-
ziele angielskie,-
oliwa.Sposób wykonania:
Żeberkażeberka myjemy, osuszamy,zdejmujemy błonę ( to ważne bo dzięki temu zabiegowi
żeberka są mięciutkie i rozpływają się w ustach),dzielimy
żeberka na porcje i oprószamy
solą i
pieprzem, na rozgrzanej
oliwie obsmażamy nasze
żeberka z obu stron aż się zrumienią,odkładamy je na talerz a na tej samej
oliwie smażymy
cebulę pokrojoną w talarki,kiedy
cebula nabierze złocistego koloru wkładamy z powrotem
żeberka, dodajemy
liść laurowy,
ziele angielskie i zalewamy
piwem,gotujemy bez przykrycia 15 minut, żeby płyn trochę odparował a następnie przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu aż
żeberka będą miękkie (około 60 min).W połowie duszenia dodajemy garść
majeranku lub
tymianku, ewentualnie doprawiamy jeszcze
solą i
pieprzem.

Zapiekane
ziemniakiziemniaki gotujemy w całości z dodatkiem
kostki rosołowej,przestudzone
ziemniaki kroimy w plastry i układamy w naczyniu żaroodpornym,posypujemy
przyprawą do ziemniaków i wiórkami
masła,wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200˚C i zapiekamy około 20-30 minut ( aż uzyskają złocisty kolor)Podajemy koniecznie z
kiszonym ogórkiem. Smacznego!

Jeśli przygotowujemy danie dzień wcześniej to:- uduszone
żeberka wraz z sosem przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki a następnego dnia wkładamy do piekarnika na 20-30 min.-
ziemniaki również przygotowujemy dzień wcześniej przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki a następnego dnia zdejmujemy folię i zapiekamy razem z
żeberkami.Ziemniaczki przed zapiekaniem