ßßß Cookit - przepis na Pijane żeberka i zapiekane ziemniaki

Pijane żeberka i zapiekane ziemniaki

nazwa

Wykonanie

Dzisiejsza propozycja jest idealna np. na późne popołudnie z przyjaciółmi lub obiad, który można przygotować dzień wcześniej. Przed podaniem wystarczy wstawić do piekarnika. Ziemniaczki zapiec a żeberka się rozgrzeją. Na takie okazje lubię przyrządzać potrawy, które „robią się same” a ja mam czas na inne rzeczy.
Składniki:
( na 4 osoby)
- 1 kg. żeberek ( wybieramy takie, które mają dużo mięsa),
- 3 duże lub 4 małe cebule,
- 2 szklanki jasnego piwa,
- sól i pieprz,
- garść majeranku lub tymianku (wg uznania i smaku)
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- oliwa.
Sposób wykonania:
Żeberka
żeberka myjemy, osuszamy,
zdejmujemy błonę ( to ważne bo dzięki temu zabiegowi żeberka są mięciutkie i rozpływają się w ustach),
dzielimy żeberka na porcje i oprószamy solą i pieprzem, na rozgrzanej oliwie obsmażamy nasze żeberka z obu stron aż się zrumienią,
odkładamy je na talerz a na tej samej oliwie smażymy cebulę pokrojoną w talarki,
kiedy cebula nabierze złocistego koloru wkładamy z powrotem żeberka, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i zalewamy piwem,
gotujemy bez przykrycia 15 minut, żeby płyn trochę odparował a następnie przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu aż żeberka będą miękkie (około 60 min).
W połowie duszenia dodajemy garść majeranku lub tymianku, ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
Zapiekane ziemniaki
ziemniaki gotujemy w całości z dodatkiem kostki rosołowej,
przestudzone ziemniaki kroimy w plastry i układamy w naczyniu żaroodpornym,
posypujemy przyprawą do ziemniaków i wiórkami masła,
wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200˚C i zapiekamy około 20-30 minut ( aż uzyskają złocisty kolor)
Podajemy koniecznie z kiszonym ogórkiem. Smacznego!
Jeśli przygotowujemy danie dzień wcześniej to:
- uduszone żeberka wraz z sosem przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki a następnego dnia wkładamy do piekarnika na 20-30 min.
- ziemniaki również przygotowujemy dzień wcześniej przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki a następnego dnia zdejmujemy folię i zapiekamy razem z żeberkami.
Ziemniaczki przed zapiekaniem
Źródło:http://restauracjadomowa.blox.pl/2011/02/Pijane-zeberka-i-zapiekane-ziemniaki.html