Wykonanie
Przedświąteczny czas to nie tylko porządki , ale również próba wypieków . Oto jeden z nich.

SKŁADNIKI NA CIASTO20 dag
maki,15 dag
masła4 łyżki
cukru pudru, 1
zółtko3 łyżki zmielonych
orzechów włoskich1/4 łyżeczki mielonego
cynamonuszczypta
soliKREM1 torebka
cukru waniliowego10 dag
orzechów włsokichpo trzy łyżki
mleka i
likieru jajecznego,10 dag
białej czekoladyWYKONANIE
Makę wymieszac z
cukrem pudrem, przesiać przez sito. Posiekac z
masłem,dodać
żółtko,
orzechy ,
cynamon,,
sól, całość wyrobić na gładką masę. Owinąć w folięi odłożyć do lodówki na co najmniej 30 min.Schłodzone ciasto podzielić na 30 równychczęści, każdą rozpłaszczyć dłońmi na cienkie placki. Rozłozyć w natłuszczonych foremkach. Jesli nie mamy wystarczającej ilości foremek pieczemy na raty .. Piec 15 minut w temperaturze 180 C. Krótko przestudzić,a nstepnie ostrożnie wyjąc z foremek i zostawic do całkowitego wystygnięcia.Przygotować krem: miękkie
masło zmiksować na puszystą masę z
cukrem i
cukrem waniliowym.
Mleko wlać do rondelka dodać zmielone
orzechy zagotować , ostudzić. Letni płyn dodac do masy
maslanej wraz
likierem, dokładnie wymieszać. Zimne babeczki napełniać kremem
orzechowym , odstawic do lodówki, aby masa stężała. Przed podaniem zanurzyc w rozposzczonej białej
czekoladzie. Mozna przebrać ozdobami z marcepana.SMACZNEGO