ßßß
SKŁADNIKI NA CIASTO20 dag maki,15 dag masła4 łyżki cukru pudru, 1 zółtko3 łyżki zmielonych orzechów włoskich1/4 łyżeczki mielonego cynamonuszczypta soliKREM1 torebka cukru waniliowego10 dag orzechów włsokichpo trzy łyżki mleka i likieru jajecznego,10 dag białej czekoladyWYKONANIEMakę wymieszac z cukrem pudrem, przesiać przez sito. Posiekac z masłem,dodać żółtko, orzechy , cynamon,, sól, całość wyrobić na gładką masę. Owinąć w folięi odłożyć do lodówki na co najmniej 30 min.Schłodzone ciasto podzielić na 30 równychczęści, każdą rozpłaszczyć dłońmi na cienkie placki. Rozłozyć w natłuszczonych foremkach. Jesli nie mamy wystarczającej ilości foremek pieczemy na raty .. Piec 15 minut w temperaturze 180 C. Krótko przestudzić,a nstepnie ostrożnie wyjąc z foremek i zostawic do całkowitego wystygnięcia.Przygotować krem: miękkie masło zmiksować na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Mleko wlać do rondelka dodać zmielone orzechy zagotować , ostudzić. Letni płyn dodac do masy maslanej wraz likierem, dokładnie wymieszać. Zimne babeczki napełniać kremem orzechowym , odstawic do lodówki, aby masa stężała. Przed podaniem zanurzyc w rozposzczonej białej czekoladzie. Mozna przebrać ozdobami z marcepana.SMACZNEGO