ßßß Cookit - przepis na Przekąska z bakłażana

Przekąska z bakłażana

nazwa

Wykonanie

Tak przygotowana przekąska z bakłażana może być przechowywana przez kilka dni w lodówce.
Składniki
Bakłażan - 1 kg
Cebula - 1 szt.
Marchew - 1 szt.
Papryka - 1 szt.
Czosnek - 2-3 ząbki
Pietruszka do smaku
Do marynaty ocet, 9% - 30 ml
Woda - 30 ml
Cukru - 40 g
Sól - do smaku
Olej roślinny - do smażenia warzyw
Wykonanie.
Bakłażan pokrojony na plastry grubości 1 cm. posolić i pozostawić na pół godziny. Przygotować pozostałe warzywa: cebulę, pokroić w pół pierścienie, papryka - paski. Marchewkę zetrzeć na grubej tarce. Czosnkiem i pietruszką posiekać.
Na patelni z olejem roślinnym, podsmażyć cebulę, aż będzie przezroczysta, dodać marchewkę. Wszystko razem smażyć kilka minut, aby warzywa, były lekko miękkie. Dodać czosnek i pieruszkę i wymieszać.
Plastry bakłażana obsmażyć na oleju po obu stronach. Układać w dużej bgłębokiej misce posypując warzywami. Wszystko zalać dobrze wymieszanym roztworem wody, octu, cukru. Trzymać w lodówce przynajmniej 12 godzin.
SMACZNEGO
Źródło:http://pozytywniesmakuj.blox.pl/2013/12/Przekasaka-z-baklazana.html