ßßß
Tak przygotowana przekąska z bakłażana może być przechowywana przez kilka dni w lodówce.SkładnikiBakłażan - 1 kgCebula - 1 szt.Marchew - 1 szt.Papryka - 1 szt.Czosnek - 2-3 ząbkiPietruszka do smakuDo marynaty ocet, 9% - 30 mlWoda - 30 mlCukru - 40 gSól - do smakuOlej roślinny - do smażenia warzywWykonanie.Bakłażan pokrojony na plastry grubości 1 cm. posolić i pozostawić na pół godziny. Przygotować pozostałe warzywa: cebulę, pokroić w pół pierścienie, papryka - paski. Marchewkę zetrzeć na grubej tarce. Czosnkiem i pietruszką posiekać.Na patelni z olejem roślinnym, podsmażyć cebulę, aż będzie przezroczysta, dodać marchewkę. Wszystko razem smażyć kilka minut, aby warzywa, były lekko miękkie. Dodać czosnek i pieruszkę i wymieszać.Plastry bakłażana obsmażyć na oleju po obu stronach. Układać w dużej bgłębokiej misce posypując warzywami. Wszystko zalać dobrze wymieszanym roztworem wody, octu, cukru. Trzymać w lodówce przynajmniej 12 godzin.SMACZNEGO