Wykonanie

Tak przygotowana przekąska z
bakłażana może być przechowywana przez kilka dni w lodówce.Składniki
Bakłażan - 1 kg
Cebula - 1 szt.
Marchew - 1 szt.
Papryka - 1 szt.
Czosnek - 2-3 ząbki
Pietruszka do smakuDo marynaty
ocet, 9% - 30 ml
Woda - 30 ml
Cukru - 40 g
Sól - do smaku
Olej roślinny - do smażenia warzywWykonanie.
Bakłażan pokrojony na plastry grubości 1 cm. posolić i pozostawić na pół godziny. Przygotować pozostałe warzywa:
cebulę, pokroić w pół pierścienie,
papryka - paski.
Marchewkę zetrzeć na grubej tarce.
Czosnkiem i
pietruszką posiekać.Na patelni z
olejem roślinnym, podsmażyć
cebulę, aż będzie przezroczysta, dodać
marchewkę. Wszystko razem smażyć kilka minut, aby warzywa, były lekko miękkie. Dodać
czosnek i
pieruszkę i wymieszać.Plastry
bakłażana obsmażyć na
oleju po obu stronach. Układać w dużej bgłębokiej misce posypując warzywami. Wszystko zalać dobrze wymieszanym roztworem
wody,
octu,
cukru. Trzymać w lodówce przynajmniej 12 godzin.SMACZNEGO