ßßß Cookit - przepis na Krajanka nugatowa

Krajanka nugatowa

nazwa

Wykonanie

SKŁADNIKI
1 jajko
4 łyżki miękkiego masła
10 dag cukru pudru
1 torebka cukru waniliowego
3-4 łyżki kakao w proszku
15 dag herbatników lub małych biszkoptów
3łyzki rumu
20 dag mlecznej czekolady
5 dag białej czekolady
WYKONANIE
Jajka ubić z czterema łyżkami cukru w kąpieli wodnej, ubijane na parze będa bardziej puszyste. Herbatniki lub biszkpoty drobno zemleć. Masło utrzeć na kremową masę z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym, dodać kakao, ubite jajko, rum i zmielone ciasteczka.
Całość wyrabiać na jednolitą masę, grubo rozwałkować. Pokroić na nieduże kwadraty np. 4cm. Rozłożyć na desce odstawić do lodówki, aby masa dobrze stężała
Mleczną czekoladę połamać na kawałki stopić w kąpieli wodnej, płynną masę cienko rozsmarować na arkuszu papieru do pieczenia, schłodzić w lodówce.
Zastgłą czekoladę ostroznie wyłożyć na blat, ściągnąć papier. Nożem maczanym w ciepłej wodzie pokroić masę na 40 kwadracików o rozmiarach kostek nugatu.Każdą kostkę ułożyć między dwoma kawałkami czekolady ( cierpliwość i zręczność potrzebna), inaczej wszystko się rozpadnie. Wierzch udekorować wzorami z rozpuszczonej białej czekolady.
SMACZNEGO
Źródło:http://pozytywniesmakuj.blox.pl/2013/12/Krajanka-nugatowa.html