Wykonanie

SKŁADNIKI1
jajko4 łyżki miękkiego
masła10 dag
cukru pudru1 torebka
cukru waniliowego3-4 łyżki
kakao w proszku15 dag
herbatników lub małych
biszkoptów3łyzki
rumu20 dag
mlecznej czekolady5 dag
białej czekoladyWYKONANIE
Jajka ubić z czterema łyżkami
cukru w kąpieli
wodnej, ubijane na parze
będa bardziej puszyste.
Herbatniki lub
biszkpoty drobno zemleć.
Masło utrzeć na kremową masę z pozostałym
cukrem i
cukrem waniliowym, dodać
kakao, ubite
jajko,
rum i zmielone
ciasteczka.Całość wyrabiać na jednolitą masę, grubo rozwałkować. Pokroić na nieduże kwadraty np. 4cm. Rozłożyć na desce odstawić do lodówki, aby masa dobrze stężała
Mleczną czekoladę połamać na kawałki stopić w kąpieli
wodnej, płynną masę cienko rozsmarować na arkuszu papieru do pieczenia, schłodzić w lodówce.Zastgłą
czekoladę ostroznie wyłożyć na blat, ściągnąć papier. Nożem maczanym w ciepłej wodzie pokroić masę na 40 kwadracików o rozmiarach kostek nugatu.Każdą kostkę ułożyć
między dwoma kawałkami
czekolady ( cierpliwość i zręczność potrzebna), inaczej wszystko się rozpadnie. Wierzch udekorować wzorami z rozpuszczonej
białej czekolady.SMACZNEGO