ßßß Cookit - przepis na Jajka faszerowane w galaracie

Jajka faszerowane w galaracie

nazwa

Wykonanie

Zanim opiszę to danie to muszę powiedzieć ,że dwa dni spędziłam na edytowaniu moich zdjęć do bloga. Zniknęły!!!!! Musiałam zapisywać je z Druszlaka, ponieważ ze swoich zasobów pomyłkowo wszystko usunęłam.
Masakra , zdjęcia są już rozmazane, ale trudno za głupotę się płaci
SKŁADNIKI
5 jajek ugotowanych na twardo
duża puszka pasztetu z wątrubek drobiowych
2 łyzki masła
3 łyżki śmietany kremówki ( 30 %)
łyżka ostrej musztardy
łyzka posiekanych kaparów
szklamka zielonego groszku z puszki
sól, pieprz
Na glaretę : marchewka, pietruszka, 1/4 selera, pęczek świeżej natki, sól , pieprz, kapelusz suszonego grzyba, po 5 ziaren ziela angielskiego, pieprzu, sól, łyżka żelatyny.
WYKONANIE
Jajka obrać , przekroic na pół, wydrązyć żółtka
Dokładnie utrzec masło z musztardą, następnie cały czas ucierając dodawać posiekane kapary, żółtka, pasztet z wątróbek. Dokładnie wymieszać.
Połówki jaj napełnić masą
Warzywa obrać, zalać 3 szklanki wody, dodać przyprawy. Gotować godzine na małym ogniu. Wywar przecedzić . Dodać żelatynę w/g przepisu na opakowaniu.
Do głębokiego naczynia wlać 1/2 wywaru, rozsypać groszek, wstawić do lodówki do stężenia. Następnie ułożyć połówki jaj, zalać pozostałą galaretą. Schłodzić.
Przed podaniem można ozdobić kostką z papryki.
SMACZNEGO
Źródło:http://pozytywniesmakuj.blox.pl/2013/12/Jajka-faszerowane-w-galaracie.html