Wykonanie

Jasna masa:kostka
masłapół szklanki
białego cukru1/4 szklanki
brązowego cukru1
jajkoszklanka
mąki2,5 szklanki
płatków owsianych najlepiej górskichpół łyżeczki
sodyDodatkowo wedle uznania:garść
rodzynków,
kokos,kawałki
czekolady,
sezam,
orzechy....Ja dałam dwie łyżki
kokosu,garść posiekanych
orzechów włoskich oraz dwie łyżki
jagód goji.Ciemna masa:dodatkowo do jasnej masy dodajemy czubatą łyżkę gorzkiego
kakao oraz łyżeczkę
cukru.
Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z
bialym cukrem na biały krem następnie dodajemy
cukier brązowy i ucieramy dalej.Dodajemy
jajko i resztę składników oprócz
kakao i dodatkowej łyżeczki
cukru to zrobimy po zużyciu połowy masy.Z połowy ciasta formujemy kuleczki wielkości
orzecha włoskiego i układamy na blasze wyłożonej pergaminem.Kulki rozkładamy w dość dużym odstępie od siebie ponieważ troszkę się rozleją na boki.Kuleczki rozpłaszczamy lekko łyżeczka i wstawiamy do piekarnika na 14 minut 180 stopni.Gdy wykorzystamy połowę masy dosypujemy
kakao i
cukier do pozostałej masy-mieszamy do połączenia.Po upieczeniu
ciasteczek odstawiamy je dosłownie na dwie minuty do wystudzenia wtedy będą już fantastycznie chrupiące i się nie połamią.