ßßß
Jasna masa:kostka masłapół szklanki białego cukru1/4 szklanki brązowego cukru1 jajkoszklanka mąki2,5 szklanki płatków owsianych najlepiej górskichpół łyżeczki sodyDodatkowo wedle uznania:garść rodzynków, kokos,kawałki czekolady,sezam, orzechy....Ja dałam dwie łyżki kokosu,garść posiekanych orzechów włoskich oraz dwie łyżki jagód goji.Ciemna masa:dodatkowo do jasnej masy dodajemy czubatą łyżkę gorzkiego kakao oraz łyżeczkę cukru.Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z bialym cukrem na biały krem następnie dodajemy cukier brązowy i ucieramy dalej.Dodajemy jajko i resztę składników oprócz kakao i dodatkowej łyżeczki cukru to zrobimy po zużyciu połowy masy.Z połowy ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blasze wyłożonej pergaminem.Kulki rozkładamy w dość dużym odstępie od siebie ponieważ troszkę się rozleją na boki.Kuleczki rozpłaszczamy lekko łyżeczka i wstawiamy do piekarnika na 14 minut 180 stopni.Gdy wykorzystamy połowę masy dosypujemy kakao i cukier do pozostałej masy-mieszamy do połączenia.Po upieczeniu ciasteczek odstawiamy je dosłownie na dwie minuty do wystudzenia wtedy będą już fantastycznie chrupiące i się nie połamią.