Wykonanie

350 g
mąki200 ml
mleka25 g świeżych
drożdży1
jajko2 łyżeczki
cukru3 łyżeczki
soli2 średniej wielkości
marchewkigarść
siemienia lnianegosuszona
bazyliaolej do wysmarowania formy
mleko do posmarowania ciasta przed pieczeniemłyżeczka mielone
kozieradki jeśli ktoś maPodgrzewamy 200 ml
mleka i odstawiamy.Do miski wsypujemy
mąki robiąc w niej dołek.Kruszymy do niego
drożdże,
cukier i 5 łyżek
mleka-mieszamy
drożdże z
mlekiem i posypujemy odrobiną
mąki z
boków miski.Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.Po upływie tego czasu dodajemy potartą
marchewkę i resztę składników-ugniatamy. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia ok 40 minut.Smarujemy formę keksówkę 24-26 cm
olejem.Ciasto ponownie ugniatamy i przekładamy do formy na około 30 minut by wyrosło.Przed pieczeniem smarujemy górę
chleba mlekiem,Pieczemy na dolnym piętrze piekarnika 1 h w 180 stopniach.