ßßß
350 g mąki200 ml mleka25 g świeżych drożdży1 jajko2 łyżeczki cukru3 łyżeczki soli2 średniej wielkości marchewkigarść siemienia lnianegosuszona bazyliaolej do wysmarowania formymleko do posmarowania ciasta przed pieczeniemłyżeczka mielone kozieradki jeśli ktoś maPodgrzewamy 200 ml mleka i odstawiamy.Do miski wsypujemy mąki robiąc w niej dołek.Kruszymy do niego drożdże,cukier i 5 łyżek mleka-mieszamy drożdże z mlekiem i posypujemy odrobiną mąki z boków miski.Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.Po upływie tego czasu dodajemy potartą marchewkę i resztę składników-ugniatamy. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia ok 40 minut.Smarujemy formę keksówkę 24-26 cm olejem.Ciasto ponownie ugniatamy i przekładamy do formy na około 30 minut by wyrosło.Przed pieczeniem smarujemy górę chleba mlekiem,Pieczemy na dolnym piętrze piekarnika 1 h w 180 stopniach.