Wykonanie
PUDDINGIUwielbiam ten
pudding i tyle na temat ! :) Naprawdę polecam! :)Potrzebujesz:- 60g
masła- 120g
cukru- starta skórka i jeden
sok z cytryny- 2
jajka,
żółtka i
białka oddzielnie- ok. 140g
mąki- płaska łyżeczka
proszku do pieczenia- 290 ml
mlekaSposób przygotowania:Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. W misce zmiksuj
masło cukier i startą
skórkę z cytryny na jednolitą masę. Nie przestając miksować dodaj
żółtka i
mąkę. Na koniec wlej
mleko, 3 łyżki
soku z cytryny oraz płaską łyżeczkę
proszku do pieczenia i starannie połącz z resztą masy. W innej misce ubij pianę z
białek. Następnie dodaj pianę z
białek do zmiksowaniej masy. I wszystko starannie wymieszaj. Mieszaj niezbyt długo, żeby w
masie zostało wystarczająco dużo powietrza. Masę wlej do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Naczynie postaw na blasze napełnionej
wodą do 1/3 wysokości i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 45 minut. Wierzch
puddingu powinien być złocistobrązowy. Smacznego!



Skład:(przepis na 4 porcje ok. 180 ml)100 g dobrej
gorzkiej czekolady100 g
masła2
jajka120 g
cukru pudru2 łyżki
mąki1 płaska łyżeczka
cukru wanilinowego2 łyżeczki
likieru pomarańczowego (opcjonalnie)
bita śmietana (do podania)Jak to zrobić?1.
Masło z
czekoladą roztapiamy w kąpieli
wodnej. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do schłodzenia. W dużej misce ubijamy
jajka z
cukrem (pudrem i wanilinowym) na gładką masę, następnie dodajemy
mąkę i mieszamy całość.2. Ostudzoną
czekoladę z
masłem ostrożnie łączymy z ubitą mieszaniną jajeczną i przelewamy do uprzednio przygotowanych kokilek. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni C przez ok. 18 minut.Smacznego!PS Uprzedzam, że to zdjęcie nie należy do mnie. Niedługo zdjęcie powyżej zostanie zamienione.