Składniki:- 2 filety mintaja- 5 pomidorkow suszonych ze słoika- koperek- 1 cytrynę- ryż- 150ml białego wytrawnego wina- sól, pieprz- 5 krewetek black tiger- pół kostki rosołowej- woda- bazylia 3 gałązkiWykonanie:Przyprawić mintajasoląpieprzem, skropić delikatnie cytryną i posypać koperkiem. włożyć do lodówki na 30 minut.Rozgrzać na patelni masło i usmażyć na nim krewetki. Gdy się zarumienią dodać paczkę ryżu i chwilę smażyć, tak by ryż się przysmażył. Zalewamy całość winem i ciągle mieszamy, gdy wino wsiąknie w ryż dodajemy kostkę rosołową i troszkę wody. Cały czas mieszamy i dolewamy wody, gdy wsiąknie cała ciesz w ryż. Dodajemy po 10 minutach pokrojone w kostkę pomidory suszone (3 płaty) i bazylię. Wyciskamy 1 łyżkę cytryny. Gdy ryż będzie miękki a cała ciecz odparuje, risotto jest gotowe.Wkładamy płaty mintaja przyprawionego na małą blaszkę lub do naczynia żaroodpornego. Kładziemy na nim małe kawałki z 2 płatów pomidorów suszonych i ćwiartkę cytryny. Przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy ok. 15 minut (zależy od wielkości ryby) w temperaturze 180 stopni.PODANIE:nakładamy na środek talerza risotto i robimy tzw. dziurkę, w którą wkładamy rybkę. Posypujemy koperkiem.SMACZNEGO!!