Wykonanie
900g fileta z
łososia w całościświeżo mielony
pieprz i
sólsuszony
koperek około 5g1
cytryna pokrojona w plasterkiSok z 1
cytrynydeska cedrowa do grillowania lub pieczenia
Łosoś pieczony na desce cedrowej w ziołach - sposób przygotowania: Do przygotowania potrawy potrzebna będzie deska cedrowa, która dana potrawie niepowtarzalny aromat i smak Pełny opis i instrukcja grillowania na deskach cedrowych: - Namaczaj deskę przez minimum 1 godzinę przed użyciem, aby zabezpieczyć ją przed zapaleniem.- Aby wzbogacić smak, do
wody dodaj 1 łyżeczkę
soli.- Jeżeli chcesz urozmaicić smak, dodaj na 2 litry
wody 1 kubek białego
wytrawnego wina,
soku jabłkowego lub innego soku.- Przygotuj grill zgodnie z instrukcją producenta.- Temperatura w zależności od przepisu powinna wynosić 200° - 215°C.Przed pierwszym użyciem deski, zanim ułożysz potrawy, opiecz ją delikatnie z każdej strony. Pomoże to uzyskać jeszcze lepszy aromat oraz zapobiegnie wypaczaniu się deski.Połóż przygotowaną deskę na grill i zamknij pokrywę. Po kilku minutach deska zacznie lekko dymić i trzaskać. Ułóż potrawy na desce i zamknij pokrywę grilla.Czas pieczenia jest różny w zależności od rodzaju potraw i przepisu.Uwaga! Jeżeli grill będzie bardzo rozgrzany, deska może się zapalić. Przygotuj
wodę w butelce z rozpylaczem, aby niezwłocznie ugasić ogień. Zmniejsz ogień i piecz dalej.Po zakończeniu grillowania, gorące deski wstaw do naczynia z
wodą. Zapobiegnie to ponownemu zapłonowi desek oraz jeśli zechcesz użyć ich jeszcze raz, przedłuży to życie innym drzewom.Wskazówka: Jeżeli deska jest już zwęglona, to połam ją i wrzuć do grilla. Użyj jej jako drewna do wędzenia, które nada niepowtarzalny aromat twoim potrawom.Jeżeli deska nie jest jeszcze mocno nadpalona, to umyj ją w ciepłej wodzie, osusz i użyj ponownie. Kolejne namoczenie jest opcjonalne.Sposób przygotowania potrawy: Usuń wszystkie ości z
łososia. Dopraw
solą i świeżo zmielonym
pieprzem oraz
skrop sokiem z cytryny. Wierzch
ryby posyp obficie
suszonym koperkiem. Na wierzch możesz również ułożyć plasterki
cytryny. Odstaw
rybę na bok i poczekaj, aż grill rozgrzeje się do temp. około 200°C. Połóż deskę na grillu i zamknij pokrywę. Poczekaj, aż deska się rozgrzeje i zacznie się lekko dymić. Kiedy deska będzie już gotowa, ostrożnie podnieś pokrywę, ułóż
łososia na desce i zamknij pokrywę piecz / wędź
rybę przez około 8-10 minut lub aż do momentu, gdy będzie gotowa. Zdejmij potrawę z grilla.Apetyczny
łosoś w galarecie. Nie może go zabraknąć na twoim wigilijnym
stole