Wykonanie
Muszę się przyznać, że pierwszy raz w życiu piekłam Mazurka. Zawsze unikałam tych ciast, sama nie wiem
czemu:) Zainspirował mnie blog Kwestia Smaku. Efekt…..brak słów! Przygotowywanie tego ciasta to sama przyjemność i te zapachy unoszące się w kuchni. Mmmm….chciałabym wysłać wam zapach świeżo zrobionego Mazurka, a smak…KONIECZNIE MUSICIE PRZETESTOWAĆ TEN PRZEPIS tym bardziej, że jest bajecznie prosty i szybki. Czekam niecierpliwie na w asze komentarze:)
Składniki:SPÓD:150 g
mąki pszennej100 g
maki ziemniaczanej50 g
cukru150 g
masła3 łyżki
kakao1/2 łyżeczki
cynamonu1
jajkoBlaszka o wymiarach 25 cm ×35 cm.Do miski przesiać
mąkę pszenną, dodać ziemniaczaną,
kakao,
cynamon i pokrojone na małe kawałeczki
masło. Rozetrzeć palcami
masło z
mąką aż powstanie drobna kruszonka. Następnie dodać
jajko i zagnieść ciasto łącząc wszystkie składniki w jednolitą kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.Ciasto włożyć pomiędzy złożony na pół arkusz papieru do pieczenia, rozwałkować na placek zbliżony do wymiarów formy – razem z papierem przenieść ciasto do formy, obciąć niepotrzebny papier.
Ciastem wyłożyć spód i około 1 cm
boków, w razie potrzeby wylepić brakujące miejsca palcami. Cały spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika lub na około 30 minut.Piekarnik nagrzać do 160°C (góra i dół bez termoobiegu). Wstawić blaszkę z
ciastem i piec 35 minut. Wyjąć z piekarnika.Ze
spodem obchodzimy się ostrożnie, bo jest delikatny i łatwo się kruszy (ale dzięki temu baardzo smaczny).POLEWA KAWOWA:125 ml
śmietanki kremówki 30%1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnej1/2 łyżeczki
kardamonu30 g
masła200 g
białej czekoladyORAZ:2
pomarańcze50 g
mlecznej czekolady3 łyżki
cukruPolewa kawowa: do rondelka wlać
śmietankę, dodać
kawę i
kardamon, mieszając podgrzewać, aż
kawa się rozpuści. Odstawić z ognia, dodać
masło i połamaną na kosteczki
czekoladę i mieszając roztopić na gładka polewę (jeśli jest taka potrzeba można trochę masę podgrzać, a jeśli się rozwarstwi, można dodać trochę
śmietanki i energicznie wymieszać). U mnie nic się nie działo, robiłam ją bez żadnych problemówMasę wylać na upieczony spód. Wstawić do lodówki aby polewa zgęstniała (około 1 godzina). Wyłożyć
pomarańcze wcześniej podsmażone z
cukrem, polać roztopioną na parze
mleczną czekoladą. Trzymać w lodówce.SMACZNEGO